Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar nasıl rehin alındığını anlattı

Darbe girişiminin öncesinde rehin alınan Hulusi Akar, kurtarıldıktan sonra katıldığı TBMM'deki toplantıda nasıl rehin alındığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sırasında rehin alınan ve saatler sonra kurtarılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, TBMM'nin dünkü toplantısına katıldı. Toplantıya boynundaki morlukları kapatan bir üniformayla gelen Akar'a nasıl rehin alındığı sorulduğunda bir arbede yaşandığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Meclis'teki özel oturuma katılıp; toplantı sonrasında, TBMM Başkanı, muhalefet liderleri, yüksek yargı organlarının başkanlarıyla kameralara birliktelik pozu verdi.

SİLAH DOĞRULTULMUŞ

Bu sırada geçmiş olsun dileklerini kabul eden Akar'a, kuvvet komutanlarının neden kendisine eşlik etmediği soruldu. Akar bu soruya, "Komutanlar görev başında" yanıtını vermekle yetindi.

CNN Türk'ün haberine göre, Akar yaşadıklarını, TBMM Başkanı, Başbakan, CHP ve MHP liderleriyle Meclis'te yaptığı görüşmede anlattı. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede Akar'ın darbe teşebbüsünün başlamasıyla birlikte, kendisini yakın çalışma arkadaşları, emir subayı ve özel kaleminin gözaltına almaya çalıştığını anlattı.

Genelkurmay Başkanı kendisine silah doğrultulduğunu, karşı koyunca da arbede yaşandığını söyledi. Akar'ın boynundaki morluğun da bu sırada oluştuğu öğrenildi.

hulis akar boynu Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar TBMM'deki toplantıya boyununu kapatan bir üniformayla katıldı.

BAŞINA SİLAH DAYANDI, BOĞAZI KEMERLE SIKILDI

NTV'nin haberine göre darbeci askerler Orgeneral Hulisi Akar’a darbe bildirisi imzalatmak istedi. Başına silah dayanan Orgeneral Akar’ın boğazı da kemerle sıkıldı. Hulusi Akar’a “Bildiriyi imzalarsanız hayati tehlikeniz olmaz” denildi.

Akar, yanındaki komutanlarla birlikte helikopterle Akıncı Üssü’ne getirildi. Burada ayrı ayrı odalarda tutulan Akar ve arkadaşlarına su ve yemek verilmedi. Tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasında bile sıkıntılar yaşandı. Bu konuda tartışmalar yaşandı.

'BAYAĞI GERÇEK'

Öte yandan Meclis'teki toplantıda boğazı kesilerek öldürüldüğü iddia edilen asker de gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e bu konuda açıklama yapmasının faydalı olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun sözleri üzerine Akar, "Bu görüntüler gerçek mi?" diye sordu. Kılıçdaroğlu da "Bayağı gerçek" yanıtını verdi.

'BİZİMLE MİSİNİZ, DEĞİL MİSİNİZ?'

Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik ise bugünkü yazısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın darbe girişimcileri tarafından nasıl ve nerede rehin alındığına dair konuşulanları köşesine taşıdı. 15 Temmuz günü saat 19.30 civarında, Genelkurmay Karargâhı'nın yaklaşık 200 kişilik bir grup tarafından zapturapta alındığını belirten Çelik şunları yazdı:

"İddiaya göre, bir orgeneral, (NOT: Bir orgeneralin de bu sahnede yer aldığı iddiası kişisel olarak bana inandırıcı gelmiyor) bir askeri hâkim ve 4 ay önce Hulusi Akar tarafından Genelkurmay Adli Müşavirliği’nden alınan Albay Muharrem Köse, Genelkurmay Başkanı’nın makam odasına giriyor ve Akar’ın yüzüne karşı, sonradan TRT’de canlı yayında zorla okutulan sözde darbe muhtırası okuyup 'Bizimle misiniz, değil misiniz' diye soruyor.

Hulusi Akar’ın bu girişimin kabul edilemez olduğunu söyleyip karşı çıkması üzerine, Genelkurmay Başkanı’nın derdest edilmesi için yanlarındaki askerlere emir veriyorlar.

İşte bu noktada, o grup ile Genelkurmay Başkanı’nın yakın koruma ekibi arasında çatışma çıkıyor ve Bordo Bereli korumalardan bir astsubay şehit oluyor, ikisi de yaralanıyor.

Ardından da, Hulusi Akar helikopter ile 35 kilometre uzaktaki Kazan İlçesi yakınlarında yer alan Akıncı Hava Üssü’ne götürülüyor."