2 bin 745 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı

Darbe girişimiyle ilgili olarak 2 bin 745 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimiyle ilgili olarak 2 bin 745 adli, idari hakim ve savcı hakkında "Silahlı FETÖ üyeliğinden" gözaltı kararı verdi.

Dün toplanan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltı kararı doğrultusunda "Silahlı FETÖ üyesi" olmak suçundan, 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre 2014’teki Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) seçilen HSYK 2. Daire üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik, HSYK 3. Daire üyeleri Kerim Tosun, Şaban Işık ve Ahmet Berberoğlu’nun üyelikleri düştü. HSYK 2. Dairesi ise 541’i idari, 2 bin 204’ü adli toplam 2 bin 745 ilk derece hakim ve savcısını açığa aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, silahlı darbe girişimi kapsamında başlattığı soruşturmada, 140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesi olmak üzere 188 yüksek yüksek yargı mensubu hakkında, ‘Silahlı FETÖ üyeliğinden’ gözaltı kararı verdi. 4 HSYK üyesi, 11 Yargıtay, 10 Danıştay ve 11 Sayıştay üyesi dün gözaltına alındı. "FETÖ üyeliği" iddiasıyla açığa ve gözaltına alınan yargı mensuplarının 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle yargılanacakları bildirildi.

ÜYELİKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Darbe girişimin ardından HSYK dün olağanüstü toplandı. Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77’nci maddesindeki, “Hakkında soruşturma yapılan hâkim ve savcının göreve devamının, soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse görevden uzaklaştırılabilirler” maddesi çerçevesinde oy birliğiyle açığa alındılar. Aynı gerekçeyle gözaltı kararı verilen 5 HSYK üyesinin de üyeliği düşürüldü.

"O ÜYELER BURADA, ALIN"

Yargı kulislerine göre, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere hafta sonu Danıştay üyelerini hizmet binasına çağırdı. Davet üzerine salona gelen 35-40 kişilik bir üye grubu, salondaki 15-20 kişilik başka bir üye grubunun paralel yapıya bağlı olduğunu öne sürüp, “Gece başımıza bomba yağdıranlarla mı açıklama yapacağız” diyerek salona girmedi. Zerrin Güngör salonu terk etti. Ardından, “O üyeler buradalar, alın” denilerek Başsavcılık arandı. Danıştay’a gelen polis ekipleri, isimlerini tek tek okuyup daveti üzerine dışarı çıkan üyelere gözaltına alarak Emniyet’e götürdüler.

Gözaltına alınan Danıştay üyeleri: Mesut Güngör, Kemalettin İşlek, Kasım Davas, Haşim Günay, Galip Tuncay Tutar, Hannan Yılbaşı, Ramazan Erol, Hasan Kabadayı, Hüseyin Oğuz, ve Resul Çomoğlu.