BBC: Darbe girişiminin nedeni, Erdoğan'ın yarattığı bölünme

Dünya basını Türkiye'deki askeri darbe girişimine geniş yer ayırırken, BBC "Türkiye son dönemde artan bir karmaşayla karşı karşıya ve Erdoğan'ı devirme girişimi son olmayacak" yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz özer yayın kuruluşu BBC, AK Parti hükümetinin 15 Temmuz gecesi karşı karşıya kaldığı askeri darbe girişimini ülkedeki bölünmeye ve Suriye'deki iç savaşın yayılmasına bağladı. Kurumun Ortadoğu editörü Jeremy Bowen'ın yorumu şöyle:

'ERDOĞAN'A DAİR ŞÜPHE VAR'

"Darbe girişimi, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeyi dönüştürme projesi nedeniyle derinden bölünmüş olması ve Suriye'deki savaşın şiddetinin buraya bulaşmış olması nedeniyle yaşandı.

Erdoğan ve partisi AK Parti seçimleri kazanmakta uzmanlaştı fakat demokrasiye uzun dönemde ne kadar bağlı olduğu konusunda her zaman şüpheler vardı. Erdoğan siyasi bir İslamcı ve modern Türkiye'nin laik mirasını reddediyor.

'IŞİD CİDDİ RAHATSIZLIK NEDENİ'

Erdoğan giderek otoriter hale geliyor ve -darbe girişiminin bastırıldığını varsayarsak- daha da otoriterleşebilir. Kendisini, yürütme gücü olan güçlü bir başkana dönüştürmeye çalışıyor.

Erdoğan'ın hükümeti başından beri Suriye'deki savaşa derin bir biçimde müdahil oldu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı İslamcı muhalefeti destekledi. Fakat şiddet şimdi sınırın öbür tarafına sıçradı; bu durum Kürt PKK'yle savaşı yeniden ateşledi ve Türkiye'yi, kendilerine İslam Devleti diyen cihatçıların bir hedefi haline getirdi. Bu durum ciddi bir rahatsızlık yarattı.

'SON OLMAYACAK'

Türkiye son dönemde artan bir karmaşayla karşı karşıya ve Erdoğan'ı devirme girişimi son olmayacak."