İlber Ortaylı'dan 'Çanakkale Savaşı'na kimler katıldı?' sorusuna yanıt

Prof. İlber Ortaylı, '70 bin Suriyeli, Çanakkale'de öldü' iddiasıyla başlayan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarihçi profesör İlber Ortaylı, Çanakkale Savaşı'nda ölenlerle ilgili "O dönemde Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürt yok orada... Yahudi var, Rum var" dedi.

İstanbul’da bir lokantalar zincirinin sahibi olan 50 yaşındaki Suriyeli Nizar Bitar'ın Hürriyet Pazar'da yayınlanan söyleşide sarf ettiği “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli şehit olmuş. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de" sözleri sosyal medyada yeni bir tartışma başlattı.

Bitar'ın bu sözlerini Hürriye'te değerlendiren değerlendiren Prof. Ortaylı şunları söyledi: "Şişirme onlar... Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Çünkü askeri oradan getirmek çok zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürt yok orada... Yahudi var, Rum var. Sevkiyat zor. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabii, başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi... Bunlar İmparatorluk'un insanları, fazla dokunmayın. Suriyeliler içinde öyle bir duygu var yani..."

Haberin tamamı