Ankara iddianamesinin reddi için AYM'ye başvurulacak

Ankara'da düzenlenen Barış Mitingi'nde yaşanan katliamla ilgili hazırlanan iddianameye avukatlar itiraz edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da Barış mitingine yönelik canlı bomba saldırısıyla ilgili hazırlanan iddianamenin reddedilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılacak.

Ankara'da 10 Ekim 2015'te yapılan Barış Mitingi'ne IŞİD militanları tarafından, canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda 101 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, ihmali bulunan kamu görevlilerine yer verilmemesi üzerine, avukatlar Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracak.

Birgün gazetesinin haberine göre, yaşamını yitirenler ve mağdurlar tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Katliamın 9. ayında Ankara Tren Garı önünde anma etkinliği düzenledi. Anmaya DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin yanı sıra 20'den fazla kitle örgütü ve siyasi parti katıldı. Anma patlamanın yaşandığı saat olan 10.04'te başladı.

Yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada, “IŞİD katliamları sürüyor suçlular aklanıyor adalet yerini bulmuyor. #İddianamereddedilsin” pankartı taşındı.

Hazırlanan iddianameyi değerlendiren avukat Sevinç Hocaoğulları, suçluların aklanmaya çalışıldığını söyledi. İddianamede hiçbir kamu görevlisinin yer almadığını aktaran Hocaoğulları, "36 kişi dosya da yargılanıyor. 22’si ortada yok. Sadece 9 kişi dosya da tutuklu bulunuyor. Dönemim kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmadı. Şikayetlerimiz dahi işleme konulmadı. Hazırlanan iddianamede herhangi bir kamu görevlisinin adı geçmiyor. Bu iddianame neye hizmet ediyor? Bu bombacılar aramaları olmasına rağmen Antep’ten Ankara’ya geldi. Onların geçeceği saatte yol kontrol uygulaması kaldırılıyor. Nasıl oldu da bunlar burada bombaları patlatıp tekrar geri gidebildiler?" şeklinde konuştu.

Hocaoğulları, iddianamenin reddi için AYM'ye başvuracaklarını sözlerine ekledi.

OĞLUM BARIŞ İÇİN GELDİ

Katliamda hayatını kaybeden 23 yaşındaki Güney Doğan’ın annesi Derman Doğan, “İnsanlar, anneler ağlamasın diye oğlum barış için Ankara’ya geldi. Bebeğim nazlıydı ama yiğidime kıydılar. 23 yıl yiğidimin saçlarını ben kendim kestim. Ama polis katliam yerinde yiğidimin üstüne biber gazı sıktı” dedi.

Suruç Katliamı’ndan hayatını kaybeden Ezgi Saadet’in ablası ise, “10 Ekim günü 20 Temmuz’da açılan yaralarımız tekrar kanatıldı” dedi.

Konuşmaların ardında katliamın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı, siyah balonlar uçuruldu.