'Mavi Marmara kurbanları davaları geri çekmeyi reddediyor'

AK Parti hükümetinin, İsrail'le mutabakat konusunda Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine danışmadığı öne sürüldü. İddiaya göre, kurbanların yakınları İsrailli sorumlular hakkındaki hukuki şikayetleri geri çekmeyecek. Bu, İsrail'in en önemli şartlarından biriydi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'le Mavi Marmara baskını üzerine dondurulan ilişkilerin normalleşmesi için varılan mutabakatın tazminat maddesinde 'pürüz' olduğu öne sürüldü. İsrail basını, Benyamin Netanyahu hükümetinin 20 milyon dolar tazminat ödemeyi bir şarta bağladığını yazmıştı. Buna göre, tazminat ancak, Mavi Marmara baskınından sorumlu olan İsrailli yetkililer hakkındaki davaların geri çekilmesi ve yeni davaların engellenmesi için TBMM'den bir yasa çıkarılması sonrası ödenecekti.

Hükümet bu iddiayı doğrulamasa da, İsrail Başkonsolosu Shai Cohen NTV'ye demecinde, İsrailli yetkililer hakkında açılan davaların yaptırımla sonuçlanmayacağını, Türkiye'yle bu konuda anlaşıldığını söylemişti. Ancak Londra'daki Mavi Marmara davalarıyla ilgilenen avukat Hakan Camuz, ailelerin davalarını çekmeyeceğini savundu.

Filistin merkezli Electronic Intifada sitesine konuşan Camuz, 'İsrail'le anlaşma konusunda hiçbir kurbanın ailesine danışılmadığını ve bütün ailelerin, Türkiye mahkemelerinde açılan tazminat davalarını geri çekmeyi reddettiğini' söyledi.