TRT'den dış yapımlara 600 milyon lira

CHP'li Atilla Sertel, TRT'nin dış yapımlara yılda 600 milyon lirayla tüm özel kanallardan daha fazla para harcadığını söyledi. Sertel'in verdiği bilgiye göre spor spikeri Ersin Düzen'e aylık 278 bin lira, TRT Çocuk'da günlük yayınlanan Maysa ve Bulut isimli çizgi filme ise bölüm başı 450 bin lira 13.5 milyon lira ödenmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – TRT yönetimi tarafından TBMM KİT Komisyonu'na gönderilen cevaplar, dış yapımlara harcanan devasa ödemeleri gözler önüne serdi. TBMM KİT Komisyonu üyesi Atilla Sertel "Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor. Maysa ve Bulut (TRT Çocuk'da günlük yayınlanıyor) isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 450 bin lira ödeniyor. Tamamen bilgisayar ortamında yaratılan, set, kostüm ve diğer prodüksiyon masrafları olmayan bir program için yarım milyona yakın ödeme yapılıyor. Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor" ifadelerini kullandı.

FİYAT REKORU TRT’DE

TRT yönetimi tarafından KİT Üst Komisyonu’na gönderilen cevapları değerlendiren Sertel “Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor. Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor” dedi.

Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurguladı.

Haberin tamamı