İsrail'le anlaşma tamam, Gazze ablukasına devam

Mavi Marmara baskınından sonra bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri normalleşiyor. Anlaşmaya göre, İsrail hayatını kaybeden 9 kişi için 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Ancak baskından sorumlu İsrailli yetkililere dava açılamayacak; Gazze ablukası yerli yerinde duracak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye-İsrail ilişkileri, abluka altındaki Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da düzenlenen ve dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan baskınla bozulmuştu. İki ülke, İsrail'in Türkiye'nin talebini karşılayarak Mart 2013'te özür dilemesinden bu yana müzakere ediyordu. Tarafların dün Roma’da nihayet uzlaşmaya vardığı anlaşmanın ayrıntıları bugün saat 13.00'te eşzamanlı olarak açıklanacak.

Peki anlaşmanın içeriğinde neler var? Türkiye, öne sürdüğü şartlardan hangilerini kabul ettirdi?

TAZMİNAT: İsrail, Türkiye'nin tazminat talebini kabul etti. Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek tazminatın 20 milyon dolar olacağı, İsrail tarafından uluslararası bir fona yatırılacağı belirtiliyor.

SORUMLULARIN YARGILANMASI: Haaretz'in haberine göre, Türkiye Mavi Marmara baskınından sorumlu olan İsrailli asker ve yetkililer hakkında davaların geri çekilmesini ve yeni davalar açılmamasını garanti etti. İsrail gazetesi, Türkiye'nin bu tür davaları engellemek için bir yasa çıkaracağını yazdı.

GAZZE ABLUKASI: Türkiye, İsrail'in Gazze'deki Hamas yönetimine havadan, karadan ve denizden uygualdığı ambargonun kaldırılmasını şart koşmuştu. Fakat abluka kaldırılmıyor. Bunun yerine Türkiye, Gazze’ye insani yardım da dahil, sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek. Hürriyet'in haberine göre, Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi açılacak. Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak. Fakat bu yardımlar, Gazze'nin kuzeyindeki Aşdod Limanı üzerinden yapılacak. İsrail basını, Türkiye’nin Aşdod üzerinden yardım karşılığında ablukanın ısrarını geri çekeceğini yazdı. Mavi Marmara gemisinin organizatörü İHH da, bu yolla gidecek bir yardımın Gazze ablukasının resmen tanınması anlamına geleceğini savundu.

HAMAS: Örgütün Türkiye'deki diplomatik varlığı devam edecek. Haaretz'e göre Ankara, 'Hamas'ın kendi topraklarından İsrail'e yönelik hiçbir terör eylemi veya askeri eylem yapmayacağını' garanti ettiğini yazdı. Türkiye ayrıca, Gazze'de esir bulunan iki İsrail vatandaşı ile hayatını kaybetmiş iki İsrail askerinin kalıntılarını iade etme sözü verdi.

İSRAİL'İN NATO TEMSİLCİLİĞİ: Türkiye, İsrail'in NATO'da daimi temsilcilik açması konusundaki vetosunu geri çekti; temsilcilik geçen hafta açıldı.

KNESSET ÇARŞAMBA GÜNÜ ONAYLAYACAK

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, anlaşmanın ayrıntılarını bugün saat 13.00'te eşzamanlı olarak açıklaması bekleniyor. Haaretz, İsrail meclisinin anlaşmayı çarşamba günü onaylayacağını yazdı.