İki ilçe il oluyor, Güneydoğu'nun iki büyükşehiri düşüyor

Güneydoğu'nun iki büyükşehri olan Van ve Mardin'in iki ilçesi Erciş ve Midyat'ın il olması gündemde. İki ilçe il olduğu takdirde, HDP'nin elinde olan iki ilin büyükşehir statüsü düşecek. Şırnak ve Hakkari'nin isimlerinin de değişmesi gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AKP hükümeti, Türkiye'nin il sayısını 83'e çıkarmayı planlıyor. Hükümet, Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerini il yapmayı, Şırnak il merkezini Cizre, Hakkâri il merkezini de Yüksekova olarak değiştirmeyi planladığı iddia edildi. Şırnak'ın isminin Nuh Şehri olması tartışılıyor. Mardin'in Midyat ve Van'ın Erciş ilçelerinin il yapılması ile nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir belediyesi statülerini kaybedecek.  Ancak, Hükümet Sözcüsü Numan kurtulmuş ise konunun henüz Bakanlar Kurulu'na gelmediğini açıkladı.

İKİ İL DE HDP ELİNDE 

Al Jazeera'nin haberine göre, konu üzerinde henüz son kararın verilmediğini söyledi. Kaynaklara göre Hükümet, "HDP'li belediyelerin gelir kaynaklarının PKK'ye aktarılmasını" engellemek için belediyeler kanununda yapacağı değişikliklerle birlikte konuyu değerlendiriyor.

2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6360 sayılı 13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması ve 26 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile, büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 750 bin olması şartı getirildi.

Mardin'in nüfusu 796 bin 591 iken, il yapılması planlanan Midyat ise 105 bin 952 ile ilin nüfusu en kalabalık 4. ilçesi. AK Parti'nin elinde olan Midyat'ın il olması halinde Mardin nüfusu 690 bin 639'a düşüyor. Midyat'a bağlanacak diğer yerleşimlerle Mardin nüfusu daha da azalacak. 1 milyon 96 bin 397 nüfuslu Van'ın en büyük ikinci ilçesi Erciş'in nüfusu ise 173 bin 795. Erciş'in il olması halinde Van'ın nüfusu 895 bin 602'ye düşecek. Erciş belediyesi, halihazırda HDP'nin elinde.

CİZRE VE YÜKSEKOVA PLANI GÜNDEMDE

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması ile gündeme gelen Şırnak il merkezinin Cizre, Hakkâri il merkezinin de Yüksekova yapılması ise hâlâ gündemde. Al Jazeera'nin ulaştığı AK Parti'li kaynaklar, konunun hâlâ gündemde olduğunu, Meclis'in kapanmasına yakın Meclis'e sevk edilecek torba yasa ile hayata geçirilmesinin düşünüldüğünü söyledi. Konunun terörle mücadele kapsamında ele alınmadığı belirtildi.

ŞIRNAK'IN İSMİ NUH ŞEHRİ OLARAK DEĞİŞEBİLİR

Üzerinde durulan bir başka konu ise bazı yerleşim yerlerinde Kürtçe adlarına geri dönülmesi ya da şehrin ününe uygun ada geçilmesi. Şırnak'ın 'Şehr-i Nuh' yani Nuh şehri olarak bilindiğini söyleyen kaynaklar, şehrin yeni adının bu şekilde değişebileceğini söyledi. Bunun dışında, başka bazı yerleşim yerlerinin de adlarının değişmesi de gündemde. Nuh'un gemisinin Şırnak'taki Cudi Dağı'nda olduğu rivayet edilir.

KURTULMUŞ. GÜNDEME GELİR SİZLE PAYLAŞIRIZ

Al Jazeera'nin haberinde yer alan bu iddialar bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'a soruldu. Kurtulmuş, soruya "Böyle bir konu Bakanlar Kurulu gündemine gelmedi. Bunlar tartışıldığı zaman gündeme gelir ve biz de sizinle paylaşırız" yanıtını verdi.