Başbakan Binali Yıldırım İsrail'le anlaşmayı açıklıyor

İsrail'le altı yıl önceki Mavi Marmara baskını sonrasında varılan mutabakat kamuoyuna duyuruluyor. Başbakan Binali Yıldırım ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu eşzamanlı açıklama yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, İsrail'le normalleşme sürecinin resmen başladığını duyurdu. Yıldırım, mutabakatın yarın Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrailli muhatabı tarafından imzalanacağını söyledi. Anlaşmanın onay sürecinin İsrail'de bakanlar kurulunda, Türkiye'de de TBMM'de onaylanması sonrası yürürlüğe gireceğini söyleyen Yıldırım, "En kısa sürede karşılıklı büyük elçilikler faal hale getirilecek" dedi.

AŞDOD ÜZERİNDEN İLK YARDIM CUMA GÜNÜ

Binali Yıldırım İsrail'in Mavi Marmara'da hayatını kaybeden dokuz kişinin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyeceğini açıklarken, Türkiye'nin anlaşma karşılığında Gazze'ye insani yardım göndereceğini söyledi. Ancak yardımlar doğrudan Gazze Limanı'na değil, İsrail'in Aşdod Limanı'na gönderilecek. Yıldırım, yardım gemilerinden ilkinin cuma günü, 10 bin tonun üzerinde yardımla yola çıkacağını açıkladı. Yardımlar, AFAD koordinasyonunda gönderilecek.

'AMBARGO BÜYÜK ÖLÇÜDE KALKTI'

Yıldırım, Türkiye'nin Gazze'de yeniden inşa projelerini de üstleneceğini söyleyerek, "200 yataklı Türkiye-Filistin dostluk hastanesinin bir an önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer huşu. TOKİ'nin Gazze’de konut projesi var. Bu mutabakatla bunun da önünü açmış bulunuyoruz. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Gazze’deki kardeşlerimize bir nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin’e topyekun uygulanan ambargo Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun diyorum" dedi.

Türkiye'den özür dilendi, tazminat