Brexit'in kelime anlamı nedir?

İngiltere'deki tarihi referandumla birlikte gündeme gelen Brexit nedir? Brexit'in kökenin nereye dayanıyor? Özetle Brexit ne demek? Aşağıda Brexit'in ne anlama geldiğini ve kısaca Brexit'in tarihçesini bulabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'deki tarihi referandumun ardan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık kararının çıkması Brexit kelimesini gündeme getirdi.

BREXIT İLK NEREDE KULLANILDI?

Brexit ilk olarak Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı.

Grexit terimi 2012 yılında Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından kullanıldı. İkili Grexit ile euroya veda edip eski para birimine dönmesi durumunda Yunanistan'ın ticarette ve turizmde olumlu etkiler ile karşılaşıp, ekonomisini ferahlatacağı iddiasında bulunmuştu.

Özetle, yaklaşık dört yıl sonra bu terimi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit'in Brexit'e evrilmesine neden oldu.

BREXIT'İN KELİME ANLANMI NE DEMEK?

Kısacası, Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu.