Suriyelilerin yüzde 10'u kampta, 90'ı sokakta

Türkiye'de sayıları 3 milyonu geçen Suriyeli mültecilerin yüzde 90'ı kendi olanakları ile yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye'de sayıları 3 milyonu geçen Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 10'unun kamplarda kaldığı, diğerlerinin kendi olanakları ile yaşam mücadelesi verdiği açıklandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mülteci Komisyonu'nun Adanalı Avukat Fatma Kaymaz Son öncülüğünde, Suriyeli göçmenlerle ilgili yaptığı araştırma 20 Haziran 'Dünya Mülteci Günü'nde açıklandı. Son, araştırmanın yapıldığı merkez Yüreğir İlçesi'nin Yeşilbağlar ve Koza mahallelerinde kendi olanakları ile kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyelilerin durumunu, yine aynı bölgede kamuoyuna duyurdu.

'MİSAFİRLER' KALICI HALE GELDİ

Türkiye'deki 3.1 milyonun üzerindeki sığınmacıdan sadece yüzde 10'unun kamplarda,  yüzde 90'ının ise kendi olanakları ile yaşadığını anlatan Son, şöyle konuştu:

"İlk başta Suriye’deki rejimin birkaç ay içinde devrileceği varsayımıyla gelenler, 'misafirimiz' olarak adlandırılmış ve geçici bir süre kalacakları düşünülmüştür. Ancak 2011 nisan ayında topluca gelenler artık kalıcı bir hale gelmişler ve sayılarının artmasıyla Türkiye için büyük külfet olmaya başlamıştır. Kurulan çadırkentler yeterli olamamış, barınmanın yanı sıra iaşe, sağlık, eğitim ve çalışma gibi ihtiyaçların karşılanması için de bir takım yasal düzenlemeler yapmak gerekmiştir."

900 BİN ÇOCUKTAN 340 BİNİNE EĞİTİM

Türkiye genelinde okul çağındaki 900 bin Suriyeli çocuktan sadece 340 bininin eğitim görebildiğini, ifade eden Son, Adana'daki durum hakkında şu bilgileri verdi: "Yaptığımız araştırmalara göre, Adana'da yüzde 32-35'i 5-17 yaş grubunda yaklaşık 200 bin sığınmacı bulunduğu, okul çağındaki 70 bininden 20 bin kadarının okullara kayıtlı olduğu değerlendirilmiştir. Araştırmamız, kız çocuklarından yaşları 12-17 arasında değişen grubun hemen evlendirildiğini, erkek çocukların büyük çoğunluğunun dilendirildiği gerçeğini ortaya koymuştur." Mültecilerin durumunun devletlerarası pazarlıklara konu edilmemesi gerektiğini söyleyen Son, "Toplam mültecilerin ancak yüzde 2- 3’ü gelişmiş ülkeler tarafından mülteci olarak kabul edilmiştir. Mülteci sorunu en kısa sürede insan onuru ve insan hakları çerçevesinde çözüme kavuşturulmalı" açıklamasında bulundu. (DHA)