İstanbul trafiğine çözüm: Yeraltından gideceğiz

İstanbulluların ömrünü kısaltan, ekonomiye yük bindiren trafik sorununu çözmek için bu kez umudumuz İspanya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’un trafik sorununa çözüm İspanya’nın Madrid ve Barselona şehirlerinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaklaşık 4 milyon kayıtlı aracın bulunduğu megakentte araçları yeraltına taşıma kararı aldı.

Trafiğini ‘rahatlatacağı’ savunulan yeni öneri, Madrid ve Barcelona'da olduğu gibi yaklaşık 300 bin aracın ‘dal-çık’ modeli ile yeraltına alınmasını öngörüyor.

AK Partili Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter tünellerin 2.5 milyar liraya mâl olmasını beklediklerini söyledi.

ALTI TÜNEL YAPILACAK

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre tüneller için İBB Meclisi’nden oyçokluğu ile onay çıktı.

Toplam altı tüneli kapsayan “dal-çık” yöntemiyle yapılacak yol, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa, Kağıthane ve Sarıyer Kilyos’tan geçecek. Yapımı planlanan 6 tünel, TEM otoyolu ile D 100 karayolunu bağlayacak. Proje güzergâhının bir bölümü afet riskli alan kapsamında, bir kısmı da plansız alan sınırları içerisinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde.

ORMANA İZİN YOK

Sarıyer-Kilyos Karayolu Tüneli Projesi’nde ise güzergâhın bir kısmı doğal sit, bir kısmı orman alanında. Söz konusu plan değişikliği için, Orman Bölge Müdürlüğü’nden ön izin alınmadı. Planlama Müdürlüğü, tünellerin imar planı ve plan değişikliği tekliflerini, “kamu yararı” nedeniyle uygun buldu.

CHP: ÇÖZÜM METRO

Tünel planlarının oylanması öncesi CHP grubu adına söz alan İBB Meclis Üyesi Gökhan Zeybek, ulaşım probleminin alternatif yollar ya da yolları genişletmekle çözülemeyeceğini savunarak, yeni metro hatları yapılmasını önerdi.