İstanbul için deprem uyarısı

Marmara Bölgesi'ni 3.5 yıl boyunca hava, kara ve denizden izleyen Kandilli Rasathanesi önemli bulgulara ulaştı: Fayda, 99 depreminden önce kaydedilen gerilimden daha fazla bir yüksekliğe ulaşıldı. Marmara'da fay tek segmentten oluşmuyor, en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretebilir.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen MARSite Projesi çerçevesinde Marmara Bölgesi 3.5 yıl boyunca karadan, denizaltı ve uzaydan izlendi. Elde edilen bulguları Prof. Nurcan Meral Özel anlattı: “Marmara'daki fay tek segmentten oluşmuyor ve her değişik segment farklı etkili farklı depremler üretebiliyor. Bu da tek segmentin oluşturacağından daha düşük enerjili deprem demek. Avcılar'da heyelan izleme altyapısı kuruldu. Burada ve Beylikdüzü'ndeki kaymanın önemsenmesi gerekiyor. Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7'ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor" dedi.

Hürriyet'teki habere göre, deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizlerinin sonteknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği'nin 5.9 milyonEuro'luk fonuyla hayata geçirilen ve 42 ay süren Marmara Süpersite (MARSİte) Projesi tamamlandı. Yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular dün Boğaziçi ÜniversitesiKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir toplantıyla açıklandı.

Proje Koordinatörü Prof. Nurcan Meral Özel, yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını aktardığı konuşmasında, "Adalardaki enerji birikimi son derece yüksek. Körfez depreminden önce, 99 depreminden önce kaydedilen gerilimden daha fazla bir yüksekliğe ulaştı" dedi.

Haberin geniş hali için tıklayın