BM: Mülteci sayısı rekor seviyede, her 113 kişiden biri evini terk etti

BM, savaş, çatışma ve yoksulluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar hakkında kapkaranlık bir tablo çizdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, dakikada 24 kişi sığınmacı konumuna düşüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapındaki mülteci sayısı rekor seviyeye ulaştı. Birleşmiş Milletler, 2015'in sonunda tam 65 milyon 300 bin kişinin yerinden yurdundan olduğunu açıkladı. Buna göre, geçen yıl her 113 kişiden biri evini terk etti. En çok sığınmacının barındığı ülke ise Türkiye.

BM'nin 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde açıkladığı Küresel Eğilimler Raporu'nda yer alan çarpıcı veriler özetle şöyle:

  • İhtilaflar nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan kişilerin sayısı tarihte ilk kez 60 milyonu geçti. Rapora göre, 2015'in sonu itibarıyla 65.3 milyon kişi ya sığınmacı statüsü almış, ya bir başka ülkeye iltica talebinde bulunmuş, ya da kendi ülkesi içinde yerinden olmuş.

DAKİKADA 24 KİŞİ KAÇIYOR

  • 2015'te, her 113 kişiden biri evini terk etmek zorunda kaldı. Bu, dakikada tam 24 kişinin evinden kaçtığı anlamına geliyor. 2005 yılında bu sayı 6'ydı.
  • Kaçmak zorunda kalanların toplam sayısı İngiltere, Fransa ve İtalya nüfusuna yakın. Buna göre, yerinden olanların sayısı dünyanın en büyük 21'inci ülkesine tekabül ediyor.
  • Kendi ülkesinin sınırları içerisinde kaçmak zorunda kalanların dayısı 40 milyon 800 bin. 21 milyon 300 bin kişi farklı ülkelere sığınırken, 3 milyon 200 bin kişi de mültecilik başvurularının sonuçlanmasını bekliyor.

EN FAZLA BAŞVURU ALMANYA'YA

  • 2015'te en fazla iltica talebi, 441 bin 900 başvuruyla yapıldığı Almanya'ya yapıldı. İkinci sırada 172 bin 700 başvuruyla ABD, üçüncü sırada ise 156 bin 400 başvuruyla İsveç var.
  • Mültecilerin yaklaşık yarısı 18 yaşından küçük. Ebeveynleri olmadan kaçmak zorunda kalan ve kayıt altına alınan çocuk sayısı ise 98 bin 400.

SURİYE'DEN SONRA AFGANİSTAN VE SOMALİ

  • Nüfusuna oranla en fazla mülteci kabul eden ülke Lübnan. Ülkede her bin kişiye 183 mülteci düşüyor.
  • Sığınmacı sayısı geçen yıldan bu yana 5 milyon artarken, bu kişilerin yarısından fazlasını Suriye, Afganistan ve Somali'den kaçanlar oluşturuyor. 2015 sonunda Suriye'den 4 milyon 900 bin, Afganistan'dan 2 milyon 700 bin ve Somali'den de 1 milyon 100 bin kişi kaçtı.

TÜRKİYE'DE 2.54 MİLYON SIĞINMACI VAR

  • En fazla sığınmacı kabul eden ülke Türkiye. Rapora göre, 2015 sonunda Türkiye'de büyük çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 2.54 milyon sığınmacı bulunuyor. Türkiye bu sayıyla, iki yıl üst üste dünyanın en büyük sığınmacı nüfusunu barındıran ülke oldu.

'YABANCI DÜŞMANLIĞI' UYARISI

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, sığınmacı kriziyle mücadele etmekte zorlanan Avrupa'da yükselen 'yabancı düşmanlığı'na karşı uyarıda bulundu. Grandi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez böylesine büyük bir sığınmacı akını yaşandığına ve bunun, aşırı sağcılara verilen desteği artırıp tartışmalı göçmen politikalarına yol açtığına dikkat çekti.

Raporun İngilizce tam metni