'Bilgi'yi üniversite olmaktan çıkardınız'

Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Christoph Neumann, Prof. Zeynep Sayın'ın bir dersi sırasında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle üniversiteyle ilişiğinin kesilmesine istifa ederek tepki gösterdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilgi Üniversitesi'nde sular durulmuyor. Prof. Zeynep Sayın'ın derste gizlice yapılan bir ses kaydıyla işten çıkarılmasının ardından gösterilen tepkilere bir yenisi daha eklendi.

Bilgi Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Christoph K. Neumann, üniversite rektörü Mehmet Durman’a yazdığı istifa mektubunda "Hürriyetlerin var olmadığı bir yer üniversite olarak nitelendirilemez. Zeynep Hanım'a reva görülen muamele, siyasi takibattan başka bir şey değildir. Bir bilim insanından ilgili kişi diye söz etmenin Türkçe'de cari olan teamüllere tam bir edepsizlik teşkil ettiği ayriyeten ifade edeyim. Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız. Bilgi Üniversitesi artık yoktur" dedi.

Üniversitenin geçmişteki çalışmalarını örnek gösteren ve bu bağlamda 'Ermeni Konferansı'nı hatırlatan Prof. Dr. Neumann istifa mektubunda şunları söyledi:

“Zeynep Hanım’ı derslerde ifade ettiği görüşlerinden dolayı sorgusuz sualsiz Bilgi’den tardetmek akademik hürriyetlerin varlığıyla bağdaşmıyor. Adı geçen hürriyetlerin olmadığı bir yer, üniversite olarak değerlendirilemez. Başında bulunduğunuz müesseseye münasip bir isim bulmak elbette ki size düşer, ancak Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız. Bilgi Üniversitesi artık yoktur.”

'UTANÇ VERİCİ'

Balıkçıoğlu’nun kovulmasının ardından üniversiteden bir grup akademisyen olayı ‘utanç verici’ diye nitelerken İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki 18 öğrenci kulübü ortak bildiri yayınlayarak hocalarının yanında olduklarını belirtmişlerdi.

'MAHREMİYETİ İHLALE DESTEK'

Prof. Zeynep Sayın ise Bilgi Üniversitesi'ni "mahremiyeti ihlale destek vermekle" suçlayarak, "Bu dersi verdiğim kurum, ülkemin saygın özel üniversitesi, ses kayıtlarının varlığını, kes-yapıştır’ını, bu kaydı alan ve yayan öğrencinin ahlağını sorgulayacağına, hocanın bilimsel kifayetsizliğine sırtını yaslayarak diğer bütün üniversitelerde bütün hocalara yapılabilecek bir ihlalin kapısını aralar, bu ihlali kamuoyunda meşru kılarmış" demişti.

Prof. Christoph Neumann'ın istifa mektubu:

mektup11