Cumartesi Anneleri, Külter ve Görümlü kayıplarını sordu

Cumartesi Anneleri, 586. haftada Görümlü kayıpları ve Hurşit Külter'in akıbetini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları 586. haftada Görümlü kayıpları ve Hurşit Külter için oturma eylemi yaptı. Galatasaray Lisesi önünde yapılan oturma eylemine HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Ertuğrul Kürkçü ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen oturma eyleminde ilk konuşmayı 1993'te kaybedilen Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe yaptı. Çocuklarımızın faillerini istiyoruz diyen Tepe, "Benim oğlum son olmadı. Şu anda Hurşit Külter'de kayıp. Ama onu sağ götürdüler, sağ istiyoruz" dedi.

Zübeyde Tepe'nin ardından 1981 yılında kaybedilen Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan söz aldı. Kayıplarımızın bedenlerinden bir parçaya ulaşmaya çalışıyoruz diyen Cihan, "Ama iktidar körleri sağırları oynuyor. Her hafta burada sorumluları açıklıyoruz ama buna rağmen dokunulamıyor" şeklinde konuştu.

ONLARDA BU ACIYI YAŞAMASIN

23 gündür Demokratik Bölgeler Partisi Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den haber alınamadığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, siyasi iradenin bu konuda çaba harcamadığını söyledi. Eşi Savaş Buldan'ı faili meçhul bir cinayette kaybeden Buldan, "Hurşit Külter'in annesinin, eşinin, çocuklarının bizim yaşadığımız durumu yaşamasını istemiyoruz. Bu acıyı onların tatmasını istemiyoruz. Biz yıllardır bu acıyla, bu yarayla kavrulurken, kayıplara yeni kayıpların eklenmesini istemiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu hafta anılan Görümlü kayıplarının akılına, uğradığı silahlı saldırıda hayatına kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi getirdiğini belirtti. "Tahir Elçi bu cinayetin peşini hiç bırakmadı" diyen Tanrıkulu, Tahir Elçi'nin çabaları sayesinde Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum olduğunu hatırlattı.

Şırnak'ta HADEP il yöneticileri Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış'ın da, askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedildiğini vurgulayan Tanrıkulu, bütün çabalarına rağmen başsavcıyı 500 metre uzaklıktaki tugaya gitmediğinin altını çizdi. Bugün de aynı şeylerin yaşandığını söyleyen Tanrıkulu, "Hurşit Külter nerede?" diyerek sözlerini noktaladı.

IMG_5633"SİZ DE ONUN ANNESİSİNİZ"

Eylemde Hürşit Külter'in annesi Kerime Külter'in gönderdiği ses kaydı dinletildi. Anne Külter'de kayıp yakınlarına şu sözlerle seslendi:

"Bir damla kanım kalana kadar aramaya devam edeceğim, bu yoldan dönmeyeceğim, oğlumu bulana kadar durmayacağım. Ha siz ha ben... Siz de onun annesisiniz. Hepinizi selamlıyorum sağlıcakla kalın"

"ADALET BİZE UĞRAMADI"

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Görümlü'de kaybedilen Mehmet Salih Demirhan'ın eşi Zeynep Demirhan'ın gönderdiği mektup Meryem Göktepe tarafından okundu. Askerlerin eşini gözaltına aldıktan sonra evlerini yaktığını söyleyen Demirhan, 5 köylünün daha aynı akıbeti yaşadığını aktardı. Eşinin ve diğer köylülerin kemiklerine ulaşamadıklarını ifade eden Demirhan, "AİHM'de görülen davamız mahkumiyetle sonuçlandı ama Ankara'da görülen davamız beraatle sonuçlandı. Türkiye'de hukuk, adalet bize uğramadı." dedi.

İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan basın açıklamasını 21 Mart 1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak okudu. Davada köylülerin ve 2 askerin tanıklıklarının dikkate alınmadığını belirten Ocak, Görümlü'de 6 kişiyi kaybedenler hakkında beraat kararı verildiğini sözlerine ekledi.