Devlet, 'Ankara katliam değil' dedi

10 Ekim Ankara katliamına ilişkin davada savunma yapan İçişleri Bakanlığı, saldırının ‘katliam’ olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış, Demokrasi mitingine yönelik IŞİD'in gerçekleştirdiği bombalı saldırılar için devlet 'katliam değil' dedi.

10 Ekim’de çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikanın destek verdiği 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' için Ankara’ya giden binlerce insanın toplandığı Ankara Tren Garı kavşağında üç saniye arayla iki şiddetli patlama meydana gelmiş, 102 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından alana biber gazı ve tazyikli su sıkılmış, yaralılara müdahaleyi neredeyse imkansız hale getiren bu durum uzun süre konuşulmuştu.

‘KATLİAM DEĞİL, İHMAL YOK’

Birgün’den Erk Acarer’in haberine göre, katliamda yaşamını yitiren Gökmen Dalmaç’ın kardeşi Gökçen Kara’nın açtığı 300 bin liralık tazminat davasında savunma yapan İçişleri Bakanlığı, olayın ‘katliam’ olmadığını söyledi. Bakanlığın hukuk müşavirliğinin Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne yaptığı savunmada, tazminatın ödenmemesi talep edilerek, “Bu tip olaylarda sembolik meblağlar ödenir, bu miktar haksız zenginleşmeye yol açacaktır”sözleriyle ifade edildi.

Savunmada ayrıca, “Bu dava dayanaktan yoksundur, ortada bir ihmal yoktur” denilirken, davanın reddiyle birlikte yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de davacı üzerine bırakılması da talep edildi.

‘GEREKLİ DİKKAT GÖSTERİLDİ’

İçişleri Bakanlığı tarafından yazılan yanıtta şu ifadeler yer aldı: “Davacı Gökçen Kara’nın vekili Av. Osman Zeki Erdoğan tarafından asılsız ‘katliam’ iddialarıyla açılmış haksız davanın reddi gerekmektedir. Mitingde beklenmeyen bir durum karşılığında olası yaşanacaklar için güvenlik güçleri tüm önlemleri almış ve görevlerinin gereğini yerine getirmiştir. Olay öncesi ve sonrasında davalı idaremiz üzerine düşen gerekli dikkat ve özeni göstermiştir. İdarenin hizmet kusurundan kaynaklanan herhangi bir güvenlik açığı mevcut değildir. Belirtmek gerekir ki, olay bir terör saldırısıdır ve patlama miting alanı dışında, kararlaştırılmış miting saatinden önce gerçekleşmiştir.”

Bakanlık, saldırının sadece bir terör eylemi olduğunu savunurken, “İdaremizin sosyal risk ilkesi gereğince sorumluluğu yoktur” dedi.