Gaziantep Valiliği'nden 'Antep' sansürü iddiası

IŞİD'in Gaziantep'deki saldırıları sonrasında gazetecilerle toplantı yapan Vali Yerlikaya'nın, haberlerin yayınlanmadan önce valiliğe gönderilmesini istediği iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Gaziantep'e yönelik saldırılarının ardından, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'dan gazetecilere sansür önerisi geldi. Vali Yerlikaya'nın IŞİD'le ilgili haberlerin yayınlanmadan önce kendisine gönderilmesini istediği iddia ediliyor.

Evrensel gazetesinden Gözde Tüzer'in haberine göre, Gaziantep Valiliği 31 Mayıs günü ulusal medya çalışanları, ardından da yerel medya çalışanlarıyla toplantı yaptı. Toplantıya, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şeref Çakmak, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yerlikaya, valilik açıklaması yapılmadan haber servisi yapılmamasıni istedi. IŞİD ile ilgili haberlerde Gaziantep isminin kullanılmamasını isteyen Yerlikaya, örnek olarak 'Antep Havaalanı' yerine 'havaalanına yakın bir bölge' ya da 'Antep sınırı' demek yerine 'Karkamış sınırı' ifadesi kullanmanın daha doğru olacağını söyledi. Yerlikaya, gerekçe olarak turist sayısında yaşanan düşüşü gösterdi.

Gaziantep Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Karadeniz toplantının gerçekleştiğini doğrularken, Antep’teki haberlerin çarpıtılarak verildiğini; insanlarda kaygılara endişelere ve toplumsal paniğe yol açtığını, toplantıda tüm haberlerin karşılıklı sohbet ortamında konuşulduğunu savundu. Karadeniz “Düşen iki tane roket atar mermisi için Gaziantep Havalimanı bombalandı diye... Yersiz paniğe, endişeye neden oldu. Ve şu anda 1 ay süreyle Sun Express’in Almanya bağlantılı uçak seferleri iptal edildi” dedi. Yayın yasaklarını hatırlatan Karadeniz “Mahkeme yayın yasağı kararı alıyor, hala boy boy haberler çıkıyor” şeklinde konuştu.

"HABERLERİ ÖNCE BİZE GÖNDERİN"

Ayrıca Vali Yerlikaya’nın gazetecilerden IŞİD ile ilgili haberler yaparken, haberi önce valiliğe göndermesini istediği de iddialar arasında. Bu amaçla kurulan bir whatsaap grubuna, kentteki medya çalışanları eklendi. Valinin, gruba dahil edilen medya çalışanlarından IŞİD ile ilgili yapılacak olan haberleri yayınlamadan önce bu gruba atmaları, valilikçe kontrol edildikten sonra haberlerin servis edilip edilmeyeceğine karar verildikten sonra yayınlanmasını istediği söyleniyor.

İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Karadeniz; gazetecilerin toplantıda “Biz bilgiye ulaşamıyoruz, zamanında bilgi alamıyoruz” dediğini aktararak “O zaman kuralım bir whatsapp grubu. Anında, varsa eğer toplumsal bir olay, haber almayla ilgili bir konu varsa, biz de bilgilendirme yaparız sizde bilgilendirme yaparsınız” diyerek whatsapp’ın kurulduğunu söyledi. Ancak valiliğin haberleri onaylama durumu söz konusu olmadığını belirtti.

"ŞEHRE ZARAR VERİYORSUNUZ"

Antep’te yayın yapan yerel Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Adem Kesenek basına kapalı bir basın toplantısı yapıldığını, toplantıya sadece gazete sahiplerinin birer temsilci olarak katıldığını belirtti. Kesenek “Burada yaptığımız haberlerle ilgili olumsuz haber yapılmamasını söylediler. Bütün bürokratlar ‘Olumsuz haber yapıp da şehrimizi incitmeyelim, ekonomimizi düşürmeyelim, şehrimize zarar veriyorsunuz’ dedi. Biz de yalan haber yazmadığımızı, kamuoyuyla paylaşmak zorunda olduğumuzu söyledik. Kendileri ‘Şehrimize zarar veriyorsunuz’ dedi” diye konuştu.

Kesenek sözlerine şu şekilde devam etti: "Toplantıdan birkaç gün önce havaalanı ile Oğuzeli arasına iki tane top mermisi düştü. Biri patladı biri patlamadı. Biz bunu haber yaparken ‘havaalanı yolu üzerinde’ deyince ‘Buradan şehri zedeliyorsunuz’ dediler. ‘Havaalanı yolu üzeri demeseniz Oğuzeli yolu üzeri deseniz daha iyi olur’ dediler. ‘O zaman uçak seferleri iptal olmaz. Yani havaalanını kötülememiş olursunuz’ dediler”