3746 hakim ve savcının görev yeri değişti

HSYK, yaz kararnamesiyle; 3 bin 228'i adli yargıda, 518 idari yargıda olmak üzere 3 bin 746 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK), 2016 yılı adli ve idari yargı ana kararnamesi tamamlandı. Kararnamelerle adli yargıda 3 bin 228, idari yargıda 518 hakim ve savcının yeri değişti.

HSYK'nın internet sitesinde yer alan duyuruda, 2016 yılı adli ve idari yargı ana kararnamelerine ilişkin çalışmaların sonuçlandırılarak karara bağlandığı belirtildi. Duyuruda, 2016 yılı adli ve idari yargı ana kararnamelerinin, meslektaşların eşlerinin atamaları ve çocuklarının öğrenim durumlarını planlayabilmeleri amacıyla, ilan edilen takvime uygun olarak açıklandığı ifade edilerek, kararname sonrası adli ve idari yargıda boş kalan kadrolara kura kararnameleriyle atamaların yapılacağı kaydedildi.

Kararnameye ilişkin yeniden inceleme talebi olanların, durumlarının bir an önce kesinleştirilmesini sağlamak amacıyla, tebligat yapılmasını beklemeksizin taleplerini en geç 16 Haziran 2016 tarihi mesai bitimine kadar yapmaları istenen duyuruda, "Ataması yapılan meslektaşlarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, kararnamelerin meslektaşlarımızın ailelerine, yargı teşkilatına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz" denildi.

HSYK Birinci Dairesince çalışmaları tamamlanan adli yargı kararnamesi ile 3 bin 228 hakim ve savcının görev yeri değişti.

DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİKLER

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye eden Hulusi Pur, İstanbul Hakimliği’nden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Yargıç Pur, ünlü sanatçı Fazıl Say’a twitterda paylaştığı Ömer Hayyam dizeleri nedeniyle 10 ay hapis cezası vermişti.

POYRAZKÖY, KAFES HAKİMİNE TERFİ

"Poyrazköy", "Amirallere suikast" ve "Kafes Eylem" planlarına ilişkin açılan davalara bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, İstanbul Hakimliği’nden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Yılmazabdurrahmanoğlu, Ergenekon davasında karar duruşmasına kadar tutuklu kalan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle Yargıtay'ın tazminata mahkum ettiği 9 hakimden biri.

O HAKİMLER SÜRÜLDÜ

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın, Karşıyaka Hakimliği’nden Trabzon Hakimliği’ne sürüldü. Murat Aydın, yarı mensuplarının resmi sitesi adalet.org’ta yaptığı açıklamada “Verdiğim kararlar, açıkladığım görüşlerim ve gösterdiğim tavır nedeniyle HSYK tarafından Trabzon Hâkimliğine sürüldüm. Beni sürmek yüreklerini soğutmaya yetmediği için eşim hakim Gülay Aydın'ı da sürmüşler. Kendime ve mesleğime yaraşır cümleleri bulacak hale gelince daha ayrıntılı bir değerlendirme yapacağım. Takdir adına yargı yetkisini kullandığım milletimindir” dedi. Ayrıca, HSYK seçimlerinde YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın ortak listesinden aday olan Danıştay Tetkik Hakimi Muhammet Önder Tekin, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine, eşi Ankara Vergi Mahkemesi Üyesi Nuray Tekin ise İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine sürüldü.

SAVCI ÇETİN ADANA'YA ATANDI

Ankara’da dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın arasında bulunduğu 103 kişi hakkında 28 Şubat davasını açan Ankara Savcısı Kemal Çetin, Adana Savcılığı’na atandı. Eski Ankara özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt ise Samsun'a gönderildi.

KILIÇDAROĞLU'NU İFADEYE ÇAĞIRAN SAVCIYA TERFİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yu ifadeye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı. Savcı Demir, konunun gündeme gelmesi sonrası ifade işlemi için 'sehven' açıklaması yapmıştı. Yine aynı adliyede görevli Savcı Okan Özsoy da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı.

SARIKAYA ANKARA'DAN ELAZIĞ'A

Şemdinli iddianamesini hazırlayan eski özel yetkili Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ise, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndan Elazığ Cumhuriyet Savcılığı’na sürüldü.

İDARİ YARGIDA DA DEĞİŞİM

İdari yargıda 518 hakim ve savcının görev yerinin değiştiği kararnameyle de 20 Temmuz'da faaliyete geçecek bölge idare mahkemeleri daire başkanlığı ve üyeliklerine görevlendirmeler yapıldı.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Kalender Türeoğu Ankara Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanlığına, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üyesi İsmail Saklı İzmir Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanlığına, Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Ergün Özcan Ankara Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanlığına, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Nilgün Karabey İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanlığına getirilen isimler arasında yer aldı.