Soykırım yasası Alman Meclisi'nden geçti

Ermeni soykırımını tanıyan yasa Alman Meclisi'nden geçti. Oylamada sadece 1 ret ve 1 çekimser oy çıktı. Merkel, programını gerekçe göstererek oylamaya katılmadı. Almanya Federal Meclisi'nde, Ermeni Soykırımını tanıyan kararın onaylanmasının ardından, soykırımı tanıyan ülkelerin sayısı 29'a çıktı. Karara tepki gösteren Türkiye, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu İstanbul'a çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Federal Meclis, soykırımı tanıyan bir tasarıya onay verdi. Soykırım tasarısı oy çokluğuyla alındı. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.

Hristiyan Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'in birlikte hazırladığı karar tasarısı, 1915'te yaşananları soykırım olarak tanımlanıyor. Soykırımın okul müfredatına dahil edilmesi, tarih derslerinde okutulması da isteniyor.

Metinde yaşananlardan dönemin Alman İmparatorluğu da sorumlu tutuluyor. Metinde Alman hükümetine Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için çaba göstermesi çağrısı da yer alıyor.

GAUCK "SOYKIRIM" DEMİŞTİ

Almanya ile daha önce 2015'te de gerginlik yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Ermenilerin kaderi, 20'nci yüzyıla dehşet veren bir şekilde damgasını vuran toplu kıyım, etnik temizlik, tehcirler ve evet soykırım tarihi için bir örnektir" demişti.

29 ÜLKE SOYKIRIM DİYOR

Almanya Federal Meclisi'nde, Ermeni Soykırımını tanıyan kararın onaylanmasının ardından, soykırımı tanıyan ülkelerin sayısı 29'a çıktı.

Soykırımı tanıyan ülkeler şunlar: Almanya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Arjantin, Litvanya, Avusturya, Lübnan, Belçika, Lüksemburg, Bolivya, Paraguay, Brezilya, Polonya, Bulgaristan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Ermenistan, Suriye, Fransa, Şili, Hollanda, Uruguay, İsveç, Vatikan, İsviçre, Venezuela, İtalya, Yunanistan ve Kanada.

ABD'NİN 41 EYALETİNDE SOYKIRIM TANINIYOR

Amerika Birleşik Devletleri'nde, 41 eyalet Ermeni Soykırımı'nın olduğunu kabul ediyor. Soykırımı tanıyan ABD eyaletleri şunlar:

Alaska, Arizona, Arkansas, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Güney Karolina, Idaho, Illinois, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Kuzey Karolina, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pensilvanya, Rhode Island, Tennessee, Utah, Washington D.C, Vermont, Virjinya, Wisconsin