Gültan Kışanak: Kobanê Davası'nın gizli tanığını savcı da izlememiş

Kobanê Davası duruşmasında konuşan Gültan Kışanak tutanaklardan savcının da gizli tanık videolarını izlemediğinin anlaşıldığını belirterek "Çünkü o da ifadelerin ısmarlama olduğunu biliyor" dedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kobanê Davası’nda gizli tanık Ulaş’ın görüntülerinin savcı tarafından izlenmemesine tepki gösteren Gültan Kışanak, “Her duruşmada tanık beyanlarını bize tutuklama devam gerekçesi yapan savcı, neden zahmet edip videoyu izlememiş?” diye sordu.
 
IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 20’nci duruşmasının 3’ncü oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına Sincan Cezaevi'nin dışında farklı cezaevlerinde kalan tutuklu siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

FİGEN YÜKSEKDAĞ: MÜŞTEKİ BEYANLARI YÖNLENDİRME

Duruşma, eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın söz almasıyla başladı. Müşteki beyanların siyasi iktidarın diliyle oluşturulan suçlamalar olduğunu söyleyen Yüksekdağ, “Müşteki beyanları siyasi iktidarın hedef gösterilmesi doğrultusunda oluşan beyanlardır. Bu dava nasıl kasti ise müşteki beyanları da öyledir. Mahkeme heyeti kendisini savcılık kurumuna soktu, yalancı tanıklar, gelen belgelerle tutuklamayı sürdürme bahanesini sürdürdünüz. İstanbul Emniyeti beyanlarında ne olduğunu bilmiyoruz. Sadece bize sunduğunuz değil, bize dayattığınız kadar biliyoruz ve bunlar da dayatma suçlardır. 7 yıl öncesine gidin, suçlamaya neden olan olayları hatırlamayanların bize dönük suçlamaları ne kadar net olduğunu görüyoruz ve bunların da nasıl yönlendirme olduğunu görüyoruz” dedi.
'HER BELGE YALAN' 

Davanın siyasi saiklerle açıldığını ve sunulan her belgenin yalan olduğunu belirten Yüksekdağ şöyle devam etti:

DAYANIŞMA MEŞRUYDU: Güneş balçıkla sıvanmaz. Bizim hakkımızda suçlamalar yapılırken, siyasi iktidarın dili ile aynı. Siyasi iktidarın repliklerini gelip bize tekrarlıyorlar ve bu aynı replikleri sizin iddianamenizde de gördük. Bu suçlamaları kabul etmemizi bekleyemezsiniz. Bu suçlamalarla müştekilerin beyanlarını esas almak büyük bir provokasyon demek. Kobanê dayanışması meşruydu, provokatif güçler tarafından provoke edildi, karanlık güçler tarafından bu dayanışmaya kan karışıldı. Siyasi iktidar ateşle oynuyor, çünkü koltuğunu kaybetmek istemiyor. Ama sizin ateşle oynama lüksünüz yok. Yasin Börü’nün ailesini karşımıza müşteki olarak çıkarıyorsunuz, kapatılmış davalarda müşteki çıkararak karşımıza çıkarıyorsunuz. Bu karanlık çaba değil de nedir? Yasin Börü davasındaki siyasi katliam hakikatini aydınlatmıyor. Size Yasin Börü’nün Yargıtay kararını okudum. Katliamın yaşandığı evde, sokakta mağdur insanların verdiği ifadelerinin ne anlama geldiğini sordum. Bütün Türkiye’nin ayağa kalkmasına rağmen, defalarca polise haber verilmesine rağmen, Yasin Börü’nün evine saatler sonra müdahale ediyor. Bu sorularımıza cevap vermeyen bir yargı nasıl bize bu suçlamaları yöneltebilir. 
 
PROVOKASYON BELGELERİNİ REDDEDİYORUM: Bu hayatın fay hatları ile oynuyorsunuz. Mahkeme salonlarında faili belli olmasına rağmen yaşamını yitiren insanlarla bizi birbirimize düşüreceksiniz öyle mi? Sizde bu provokasyonun hakemi olmak istiyorsanız, olun ama biz nasıl direndiysek, yine direniriz. Bizim karşımıza yalancı tanıklar çıkardığınız gibi, yalancı müştekiler çıkararak bu dosyayı bitiremezsiniz. Müşteki beyanı adı altında yeniden üretilen provokasyon belgelerini reddediyorum. Bu bir suçtur, burada gerçeklerin ortaya çıkması için halka karşı elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bu müştekiler hangi siyasi pazarlıklar sonucu karşımıza çıkarıldı? Bunları ifşa edeceğiz, bir canımız var, getirirsiniz mahkeme salonuna orada veririz ama hak için veririz. Yeniden kan ve karanlık peşinden koşanlar kendilerini nasıl aklayacaklar, bunun sonu yok sizin içinde sonu yok. 2014’ten sonra partimize yönelik siyasi operasyonlardan sonra Kürt illerinde, saha da nasıl düzenlemeler yapıldığını, pastanın Kobanê sürecinde yaşamını yitirenlerin üzerinden nasıl paylaşıldığını bilmiyor muyuz? O kan üzerinden kimler ne yedi, hala yemeye devam etti hepsini anlatacağız.
 

HERKESİN AYAKKABI NUMARASINI BİLENLER: Bugün karşımıza müşteki olarak çıkıyorlar, çıksınlar. Siz de bu karanlık senaryonun filmini yapacaksanız, buyurun yapın. Aradan 7 yıl geçiyor, sonra ifade veriyor, nereden bileyim müştekinizin paraya ihtiyacı olmadığını? Herkesin ayakkabı numarasını bilenler, bu olayların failini nereden açığa çıkarmamış, neden beklemiş bu zamana kadar. Polisin yönlendirmesiyle şikayetçi olduklarını söylüyor. İki yıl boyunca bu insanlar delik deşik aranmış, bulunmayanı bulmak için seferber edilmiş. Bir kısmı vazgeçmesin diye emniyet, İçişleri Bakanı elinden gelen her şeyi yapmış. Böyle bir kalitesizlik olmaz. Madem girdiniz bu yola ben gerekeni göğüslemeye hazırım. Böyle bir seviyesizlik kabul edilemez, müşteki beyanlarını kabul etmiyoruz, gayrimeşrudur.”

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: KUMPASI ORTAYA ÇIKARTAN ÇELİŞKİLER

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, dosyaya yeni gelen belgelere ilişkin söz aldı. Demirtaş, Muş’ta yeni eklenen tanık beyanları arasındaki çelişkilere dikkat çekerek, “Ferhat Aksu ya da Ferhat Aksoy ile ilgili tüm bilgilerde çelişki var. Gizli tanık Ulaş ve Mahir’i mi esas alacaksınız, yoksa Muş’ta Osman Akpolat’ın verdiği ifadesini mi esas alacaksınız? Bu ismi geçen şahısların isimlerini de fotoğraflarını ilk defa görüyorum ve bu yüzden kumpas olduğunu düşünüyorum. Gelen evraklarda zamanımız yok incelemeye, incelesek onlarca yalanı ortaya çıkarırız. Bu evraklarda kumpası ortaya çıkaran çelişkiler. Yeni bir kumpas hazırlığı olabilir, olası Ahmet Altun yeni bir kumpas yaratmak istiyorsa, sakın öyle bir düşünmesin, bütün çelişkiler ortada. Kumpası sürdürmeye kimse çalışmasın uyarıyoruz buradan, kumpasın yalanları çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

GÜLTAN KIŞANAK: AHMET ALTUN ÖZEL KUMPASÇI

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, savunmasına devam etti. Davadaki çelişkiler yerine ülkenin sorunlarına dönük çözümleri konuşmayı tercih ettiklerini belirten Kışanak, gizli tanık ifadelerine değindi. Kışanak, “Tanık beyanları hukuk anlamda bir delil niteliği taşımıyor. Hukukla alakamız yok diyorsanız, o da sizin bileceğiniz iş. Bu belgeler ısmarlama olarak alınmıştır. Ahmet Altun gizli tanık Ulaş’a benim fotoğrafımı neye dayanarak teşhis ettirdi? Bu sorunun cevabı yok. Ama benim tutuklanmam için Ahmet Altun, gelen geçen lafları elindeki kişiye imzalattırdı. Bu ülkede liyakat yok, biat var. İşte biat edilince ortaya böylede bir cahillik çıkıyor. Bu kumpas davası AKP iktidarının bir ürünüdür. Bunlar sabah akşam yalan söyleye söyleye yandaşları da inandı. AKP’nin söylemlerine inanarak iddianame hazırlayan kişiye de savcı denilemez. Talimatla görevlendirilmiş özel kumpasçı. Saraydakilerle birlikte bir senaryo hazırlamışlar, ‘HDP’liler PKK’den talimat almış, Demirtaş’a talimat gelmiş, Demirtaş eşbaşkan ise hepsini bağlar, Gültan’da zaten yönetici onu da bağlar’ denilmiş. Böyle bir şey olur mu?” diye konuştu. 

SAVCI GİZLİ TANIK VİDEOLARINI İZLEMEMİŞ

Gizli tanık Ulaş’ın gerçekten var olup olmadığını bilmediğini dile getiren Kışanak, mahkeme heyetine, “Sizde buna inanmamız için bir delil göstermediniz” diyerek şöyle devam etti:

“Tanıklara soru sormamızı istemiyorsunuz, çünkü sorarsak yalanları ortaya çıkacağını biliyorsunuz. Gizliden hafta sonu tanıkları izlediniz, sonra bize izlettirmeye çalıştınız. Biz sinema seyircisi değil, 38 kere müebbet verilmek istenilen siyasetçileriz. Elbet o tanığı görmek ve soru sormak istiyoruz. Bize bu hakareti yapıyorsunuz, biz bunu kabul etmediğimizi söyleyerek duruşmadan çıktık. Tutanaklar elimize geldiğinde, savcının bize dayattırarak izletmek istediği tanık videosunu izlememiş. Her duruşmada tanık beyanlarını bize tutuklama devam gerekçesi yapan savcı, neden zahmet edip videoyu izlememiş. Çünkü o da biliyor ne olduğunu. Bunun nasıl ısmarlama ifadeler olduğunu, nereden geldiğini bu dosyaya nasıl eklendiğini biliyor. Videoyu izlemeyi bırakın, o gün gelip celseye de katılmamış. Savcının izlemeye tenezzül etmediği bir videodan bize tutuklama gerekçesi yapıyorsunuz. Bu davada her şey çok açık,  heyetin kafasındaki karar çok açık, kumpasta çok açık” şeklinde konuştu.

'KADRO MENSUBU DENİLİNCE AKINIZ DURUYOR'

Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Sizde sorsanız iyi olur. Böyle bir kişiye, bilgim yok diyen kişiye tek tek fotoğraflarımızı gösteriyorsunuz, üzerimize ifade verilmesi için zorluyorsunuz. Teşhis beyanında 4 ay önce tutulan araştırma ifadeleri Ahmet Altun’a gitmiş. 4 ay sonra bu ifadeyi tertipleyip bu dosyaya konulmuş. Bunu sizde biliyorsunuz ama hala benim fotoğraflarımı kağıda yapıştırarak beyan vermesini istiyorsunuz. Bu beyanlarda; cezaevinde kaldı, gazetecilik yaptı, belediye başkanlığı yaptı. Bunları bilmeyen var mı? Bu memlekete seçilmek, gazetecilik yapmak, parti yöneticiliği yapmak suç mu? Suçsa hepsini işledim. Bunu buraya suç beyanı olarak gösterip, benim tutuklanmama neden oluyor. ‘Kadro mensubu’ denilince aklınız duruyor. ‘Kimlere talimat verilmiş, hangi şiddet eylemlerine bulaşmış’ bunları sormak aklınıza gelmedi mi? Gelmez, çünkü aklınız da bir senaryo var. Saray’ın, iktidarın her yerde söylediği ezbere kendinizi o kadar kaptırdınız ki soru sormayı unutmuşsunuz. Bana Diyarbakır Cezaevi’nde yaşadıklarımdan kaynaklı özür dileyeceksiniz. Bana borçlusunuz borçlu, bir şey yüklemeyin bana.”

AHMET ALTUN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Kışanak, Ahmet Altun’un hakkında “kumpas hazırladığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Ayrıca, Gizli tanık Ulaş’ın ilk ifadelerinin gönderilmesini ve gizli tanıkların “duydum”  beyanlarına karşı bilirkişi raporunun çıkarılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)