Güllü Yılmaz'ın katiline ağırlaştırılmış müebbet

Diyarbakır'da yakılarak öldürülen Güllü Yılmaz'ın davasında dördüncü duruşmada karar çıktı. Can Yılmaz'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Davadan sonra Diyarbakır Barosu avukatları açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Güllü Yılmaz'ı çocuğunun gözü önünde yakarak öldüren eski eşi Can Yılmaz'a açılan davada karar verildi. “Eşe karşı canavarca hisle kasten öldürme" ile “çocuğa ve altsoya karşı canavarca hisle öldürmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıldan 20 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istemiyle açılan davanın 4’üncü duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşmaya ailenin avukatları Gevriye Atlı, Çiğdem Sevimli, Şeyma Onur, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili katıldı.

İddia makamı daha önce verdiği mütalaayı tekrar etti ve tutuklu sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti göz önüne alınarak tutukluluk halinin devamını istedi.

‘HİÇBİR BEYANI GERÇEĞE UYGUN DEĞİL'

Avukat Çiğdem Sevimli ve avukat Gevriye Atlı, mütalaaya kısmen iştirak ettiklerini, “Canavarca hisle” ve “tasarlayarak” olayın gerçekleştiğini, sanığın bu aşamaya kadar gerçeğe uygun bir beyanda bulunmadığını belirterek savcılık mütalaasına uyup cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyetinin verdiği kısa aradan sonra fail Can Yılmaz hakkında Güllü Yılmaz'a yönelik, “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek” ve “Eşe karşı” suçunu işlediği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek cezada indirime yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme failin, kızı Dilek Yılmaz’ı yaralamasına dönük ise “Altsoya karşı” işlediği anlaşıldığından 9 ay hapis cezası verdi.

‘DEFALARCA ŞİDDETE MARUZ KALMIŞTI'

Duruşma sonunda basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Güllü Yılmaz'ın avukatı Çiğdem Sevimli, Güllü'nün yakılarak katledildiğini dile getirerek, evlilik birliği içerisinde evli olduğu erkek tarafından şiddette maruz bırakıldığını vurguladı. Güllü Yılmaz' ın ilk şiddete uğradıktan sonra adli mercilere başvuru yaptığını belirten Çiğdem Sevimli, "Ancak bir koruma kararı verilmiyor. 15 gün sonra tekrar ağır şiddete maruz kalıyor. Bu kez sadece 7 günlük bir koruma kararı veriliyor. İlk şiddettin üzerinden bir ay geçmeden Güllü eski eşi tarafından yakılarak katlediliyor. Olay hem basına hem baroya yansıdı. Bize başvuru yapıldığı gibi biz dosyaya dahil olduk" dedi.

‘BARO'NUN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ’

Baro Kadın Hakları Merkezi ve Rosa Kadın Derneği'nin dosyaya müdahillik talebinin kabul edilmediğine dikkat çeken Sevimli, sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün katılma talebinin kabul edildiğini belirtti. Avukat Çiğdem Sevimli şöyle konuştu': "Faile, eşe karşı canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca müşterek çocuk Dilek Yılmaz içinde kasten yaralamadan 9 aylık bir ceza verildi. Cezada hiçbir şekilde indirim uygulanmadı. Güllü'nün ailesi ilk baştan beri davayı sahiplendi. Bizde onlarla olmaya çalıştık. Karar bizim için sevindiriciydi. Her defasında cezasızlık politikasına dikkat çektik. Ama bugün buradan iyi bir ceza çıktı. Örgütlü bir mücadelenin sonucunda bu kararın çıktığını düşünüyoruz." (DUVAR)