Gülhan Ünal Tarancı'dan şiir kitabı: 'Düşler Mavide Kalır'

Gülhan Ünal Tarancı'nın şiir kitabı 'Düşler Mavide Kalır', Kil Yayınları tarafından yayımlandı. Tarancı ile kitabını konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

"Saraykapı'da Fiskaya'da/ölüm kokan ara sokaklarda/Miting alanlarında/Haydi saklambaç oynayalım/Amed'in kara yazgılı sokaklarında"

İZMİR - Bu dizeler şair Gülhan Ünal Tarancı'nın 'Düşler Mavide Kalır' kitabından. Cahit Sıtkı Tarancı'dan sonra Tarancı ailesinin üçüncü kuşak şairi olan Gülhan Ünal Tarancı, 2000 yılından bu yana yazdığı şiirlerini 'Düşler Mavide Kalır' adını verdiği şiir kitabında topladı.

Yazar Cahit Sıtkı Tarancı ve silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Namık Tarancı’dan etkilenen Gülhan Tarancı, ilk şiir kitabı olan 'Düşler Mavide Kalır' kitabını ve şiirlerinin hikâyesini Gazete Duvar'a anlattı.

Gülhan Ünal Tarancı

'KİTABI BEŞ YILDIR YAYINLAMAYI DÜŞÜNÜYORDUM'

1962 yılında Diyarbakır Mardin Kapı’da dünyaya gelen Gülhan Ünal Tarancı, yaşamını 2011 yılından beri İzmir’de sürdürüyor. 56 sayfadan oluşan şiir kitabında toplam 43 şiir bulunan Tarancı, kitabın hazırlanma sürecini şu sözlerle anlattı:

"Bu kitabı yaklaşık beş yıldan beri yayınlamayı düşünüyordum ama cesaret edemiyordum. Tarancı ailesinden olduğum için ve benden önceki iki Tarancı'nın çok iyi olduğunu bildiğimden dolayı hep kararsız kaldım. Ama arkadaşların da ısrarı ve desteğiyle böyle bir karar aldım. Şiirlerimi çok beğendiklerini dile getirdiler. Yaklaşık bir ay önce yayınevine başvurdum, kabul ettiler. Birlikte çalışarak kitabı yayımladık."

'TOPLUMSAL OLAYLAR YAŞAMIMI KOMPLE DEĞİŞTİRDİ'

Cahit Sıtkı Tarancı'nın kuzeni, Namık Tarancı'nın ise dayısı olduğunu belirten Gülhan Ünal Tarancı, "Özellikle Namık Tarancı'nın bana çok katkıları oldu. Yaşamımda ve her alanda onu örnek alarak ilerlemeye çalıştım. Şiir konusunda da böyle. Ondan sonra şiir kitabı çıkarmak beni çok mutlu etti ve onurlandırdı" dedi. Şiirlerini çok sade biçimde yazmaya çalıştığını söyleyen Tarancı, özellikle toplumsal olaylardan çok fazla etkilenerek yola çıktığını da aktardı. Kitaptaki "Otopsi" şiirine dikkat çeken Tarancı, şiirin hikâyesini şöyle anlattı:

Düşler Mavide Kalır, Gülhan Ünal Tarancı, 64 syf., Kil Yayınları, 2021. 

"Diyarbakır'da yaşananlardan etkilenerek insanlar üzerinde kurulan baskıları vurgulayarak yazmaya çalıştım. Toplumsal olaylar yaşamımı komple değiştirdi. Diyarbakır'da doğdum ve büyüdüm, orada büyümek güzeldi fakat çocuk büyütürken bu baskıların sıkıntısını çok yaşadım. Bu nedenle de bunları kaleme aldım. Dayımın ölüm biçimi beni çok etkiledi, ona ithafen bir şiirim var; "Otopsi". Dayımdan sonra çok sevdiğim değerli bir arkadaşımı da kaybedince bu şiir ortaya çıktı. Toplumsal olaylar tüm insanları etkiliyor ve yaşam şekillerini değiştiriyor, benimki de öyle oldu. Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde dayıma otopsi yapıyorlardı, çıktıklarında kapıyı açık unutmuşlardı. Dayımın otopsi masasındaki durumunu gördüm, bu beni çok etkiledi. Hala onu düşündüğümde gözlerimin önüne gelir. Bu şiir dayımın ölüm şeklinin ne kadar can yakıcı olduğunu düşündüğümde ortaya çıktı diyebilirim."

KİTAPTA 43 ŞİİR YER ALIYOR

Kitapta Soma Katliamı'ndan yaşamını yitiren 301 madenciye atfedilen şiirlerden, Tarancı'nın kendi çocuklarına atfettiği şiirlere kadar 43 şiir bulunuyor. Tarancı'nın en çok sevdiği ve okuyuculara önerdiği şiir ise "Saklambaç". Diyarbakır'da çatışma olduğu dönemlerde insanların cesetlerinin sokak ortasında kalmasından etkilendiğini söyleyen Tarancı'nın "Saklambaç" şiiri şöyle:

Haydi saklambaç oynayalım
Amed'te,
Surlarda, Hevsel Bahçeleri'nde, Bağlar Körhat'ta.
Geçit vermez dar sokaklar
Sabahın sessizliğinde. Tatlı satar çocuklar,
Çıplak ayakları sürtünür baxal taşlara,
Kuşların cıvıltıları karışır siren seslerine,
Kar yağar bedenlere.
Bedenler arafta
Ay kesiği dudaklar
Sükutta,
Sağ yanım İçkale, Saraykapı
Sol yanım İçkale, Hevsel Bahçeleri
Önüm Fiskaya
Arkam Bağlar,
Sağ yanım sızım sızım.
Yara(sızım)
Beden(sizim)
Çare(sizim)
Bedenim askılarda,
Ruhum Hevsel'de,
Sol yanım kilise
Sağ yanım mahpusane
Önümde mabed
Arkamda işkencehane
Saraykapı'da Fiskaya'da ölüm kokan ara sokaklarda,
Miting alanlarında,
Haydi saklambaç oynayalım
Amed'in kara yazgılı sokaklarında.

TARANCI'NIN YENİ PROJESİ: 'BİR KADIN BİR HAYAT' ROMANI

Okuyuculara kitabı için, "Umarım beğenirler. Şiirlerimde anlatmak istediklerimi umarım anlarlar" diyen Tarancı, şiir kitabının ardından şimdi de roman hazırlığında olduğunu söyledi. Yeni projesiyle ilgili de bilgi veren Tarancı, hazırladığı romanın kadınların hayat öykülerinden oluşacağını belirtti. Tarancı'nın 'Bir Kadın Bir Hayat' isimli romanı da kısa bir süre sonra okuyucu ile buluşacak.

.