Guantanamo'da 20 yıl tutulan kardeşler suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı

Guantanamo Körfezi’nde ABD’ye ait askeri hapishanede 20 yıl tutulan Pakistanlı kardeşler Abdül ve Muhammed Ahmed Rabbani, herhangi bir suçlama yöneltilmeden serbest bırakılarak ülkelerine gönderildi.

FOTOĞRAF: BBC / REPRIEVE
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde yer alan askeri hapishanesinde hiçbir suçlama yöneltilmeksizin yaklaşık 20 yıl boyunca tutulan Pakistanlı Abdül Rabbani ve Muhammed Ahmed Rabbani kardeşler, serbest bırakılarak ülkelerine gönderildi.

Reuters’ın ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a dayandırdığı haberine göre, Abdül Rabbani ve Muhammed Ahmed Rabbani adlı kardeşler, Eylül 2002’de Pakistan'ın Karaçi kentinde gözaltına alınmış, Afganistan’da CIA'e ait bir gözetim tesisinde yaklaşık iki yıl tutulduktan sonra da Guantanamo’ya gönerilmişti. ABD Savunma Bakanlığı, ‘Abdül Rabbani’nin El Kaide’ye ait bir güvenli evde faaliyet gösterdiğini, kardeşinin de örgütün liderlerinin seyahatlerini organize edip, para ayarladığını’ söylemişti.

Serbest bırakılmalarına 2021 yılında karar verilen kardeşler, 20 yıl sonra hiçbir suçlama yöneltilmeden serbest bırakılmalarının ardından ülkeleri Pakistan’a gönderildi.

Pentagon’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “ABD, Pakistan hükümetinin ve diğer ortaklarının, tutsak sayısını azaltmak ve en nihayetinde de Guantanamo Kampı’nın kapatılması için gösterdiği çabalara verdiği desteğe müteşekkir” ifadelerine yer verildi.

GUANTANAMO'DA 22 YILDA 780 KİŞİ GÖZALTINDA TUTULDU

Küba'nın Guantánamo Körfezi'nde ABD'ye ait askeri hapishane, 11 Eylül 2001'deki saldırılardan dört ay sonra açıldı. Cumhuriyetçi Partili Başkan George W. Bush döneminde açılan askeri hapishanede o günden bu yana geçen 22 yıl içinde yaklaşık 780 kişi gözaltında tutuldu. Mahpuslara yönelik sorgulama yöntemleri ve mahpusların yargılanmadan uzun süre tutulması nedeniyle Guantanamo’ya ‘işkence’ suçlamaları yöneltildi. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan son açıklamaya göre, 2003 yılında 680 kişinin tutulduğu Guantanamo’da Pakistanlı kardeşler Abdül ve Muhammed Ahmed Rabbani’nin serbest bırakılmasının ardından 32 kişi kaldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler guantanamo abd