Grip aşısı: Piyango gibi, kime çıkarsa

Grip aşıları, 65 yaş üstü ve kronik hastalar için tanımlandı. Uzmanlar, kimin aşı hakkı olduğu, ne zaman aşı olabileceği gibi sorunlar olduğunu, ücretli aşıların da satışa çıkmadığını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kış ayları yaklaşırken en yaygın hastalıklardan gribin daha hafif atlatılması için ücretsiz uygulanan grip aşıları, 65 yaş üstü ve kronik hastalar için e-Nabız sistemi üzerinden tanımlandı.  

Sağlık Bakanlığı 4 milyona yakın aşıdan 700 bin dozunun depolarda hazır olduğu açıklarken, önceki yıllarda olduğu gibi dağıtım ve tedarik koşullarında sorunlar yaşanıyor.

Risk grubundaki kişilerin kendi içinde kademelendirilmesinden dolayı pek çok kişiye aşının tanımlanmadığını belirten uzmanlar, ücret karşılığında olmak isteyenlerin de aşıya henüz ulaşamadığını söylüyor.  

‘4 MİLYON AŞI 10 GÜNDE BİTER’

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’ye gelen grip aşısının yetersiz olacağı görüşünde.  

Sadece 65 yaş üstü nüfusun bile 7 milyonun üzerinde olduğuna vurgu yapan Kırımlı, “Bu sayıya bir de kronik hastalığı olanları eklersek 4 milyon aşının yetersiz kalacağı ortada. Halihazırda örnek verecek olursak aşı henüz kanser hastalarına açılmadı. İnsanlar aile hekimliklerine geliyor, aşılarının tanımlanıp tanımlanmadığını soruyor. Birçok hasta için de henüz tanımlanmadığını görüyoruz. Özellikle pandemiden sonra grip aşısına çok talep var. Mevcut 4 milyon aşı 10 günde biter” dedi.  

Emrah Kırımlı

BÜROKRASİ: BİR KİŞİNİN AŞIYA ULAŞMASI EN AZ İKİ GÜN 

Emrah Kırımlı, grip aşısına ulaşmada bürokrasinin de çok aşamalı olduğunu belirterek, “Hasta bize geliyor. Eğer aşısı tanımlandıysa reçete edip eczaneye yönlendiriyoruz. Eczane de reçeteyi alıp depodan aşı talep ediyor. Vatandaş aşı geldikten sonra tekrar aile sağlığı merkezine geliyor ve aşısını yaptırıyor. Yani bir kişinin aşıya ulaşması en az iki, üç gün sürüyor” ifadelerini kullandı.  

Grip aşılarının dağıtımı ve tedarikindeki sorunların bir türlü çözülemediğine de dikkat çeken Kırımlı, aşıların henüz sağlık çalışanlarına da tanımlanmadığını kaydetti.  

‘KİMİN AŞI HAKKI VAR, NE ZAMAN AŞI YAPTIRABİLECEK, BİLMİYORUZ’  

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı, aile hekimi Bulut Ezer de kimin aşı hakkı var, ne zaman aşı yaptırabilecek gibi pek çok noktada sorunlar olduğunu vurguladı. Grip aşısının tanımlandığı günden bu yana 65 yaş üstünde, kronik hastalığı olanların birçoğunun ellerinin boş kaldığını belirten Ezer, şöyle devam etti: “Aşı için onaylanan risk gruplarında kimler var bilmiyoruz. Örnek verecek olursak 65 yaş üstü bazı hastalara aşıyı reçete edebiliyoruz, 80 yaşında, üstelik kronik hastalığı olana reçete edemiyoruz. Benim kronik hastalığı olan hastalarım var, bana göre aşılanması gerekiyor ama bir bakıyoruz o hastaya aşı tanımlanmamış. Yani hastalar aşının tanımlanıp tanımlanmadığını aile hekimlerine başvurarak anlayabiliyorlar. Bir nevi ‘piyango’ gibi aslında, kime çıkarsa… Risk gruplarının nasıl belirlendiğini biz de bilmiyoruz. Böyle giderse birçok risk grubunun aşı olamayacağı anlaşılıyor. Hepsine aynı anda aşılar açılmıyor. Riskli grupları kesin kriterlerle ayrılsın ki hastalar boşuna gidip, gelmesinler.” 

Bulut Ezer

‘GRİP VAKALARI İLE BİRLİKTE COVİD-19 DA ARTABİLİR’ 

Avustralya’da yaşandığı üzere sonbaharda Covid-19 ile gribin aynı anda görülebileceğine vurgu yapan Bulut Ezer, “Avustralya’da grip sezonu geldiğinde Covid-19’un da artması önemliydi. Türkiye’de de grip vakalarında yaşanan artış ile birlikte Covid-19’un seyrinin yükseleceğini öngörmek sürpriz olmaz. Bu yüzden mümkün olan çok sayıda aşıyla tedbir alınması şart. Bu kapsamda da sağlık çalışanlarına henüz tanımlanmayan grip aşılarının bir an önce tanımlanması gerekiyor” dedi. 

Ali Fuat Gül

‘ÜCRETLİ AŞILARIN HENÜZ ECZANEDEN SATIŞI YAPILMIYOR’ 

Geçen yıl ücreti karşılığında piyasaya sunulan grip aşıları 85 TL’den satılırken bu yıl 250 TL civarında olacağı ifade ediliyor.  

Ancak ücretli aşıların da henüz satışı yapılmıyor. Eczaneler ücretli aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmasını beklediklerini belirtirken, bu aşıların ne zaman satışa sunulacağı da bilinmiyor.  

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül ise ücretli aşıların henüz satışa çıkmadığını kaydederken, ücretsiz aşıların temini konusunda şu an için sorun olmadığını ifade etti. Depolarda aşı olduğunu belirten Gül, “Şimdilik aşı temini konusunda sorun yok. Reçetesiyle gelen vatandaşlara depolardan aşı temini yapılıyor” şeklinde konuştu.