Gri pasaportla insan kaçakçılığına 3 tutuklama

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nden Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye'ye dönmemesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 3 kişi tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Kamuoyunda "gri pasaport skandalı" olarak bilinen insan kaçakçılığı soruşturması kapsamında 3 kişi 22 Haziran'da tutuklandı. Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ve Bingöl'ün Servi Beldesi'nin eski Belediye Başkanı Ali A ve Ersin Kilit tutuklanırken iki şüpheli adli kontrol şartı ile bırakıldı.

Alman vatandaşı olan Ersin Kilit, 5 Kasım 2021'de Hannover mahkemesinde, “Asıl suçlular Süleyman Soylu'ya bağlı birimler ve AKP'li belediyeler” şeklinde ifade vermişti. Kilit, Malatya'da "insan kaçakçılığı" suçlamasıyla tutuklandı. 

'İÇİŞLERİ BAKANI OLAYI AĞIRDAN ALIYOR'

Konuyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba sosyal medya üzerinden paylaşım yaptı. Paylaşımı sonrası konuyla ilgili değerlendirme yapan Ağbaba, "Maalesef Türkiye’den umudunu kesen insanlar para karşılığı belediyelere veya bu organizasyondaki kişilere para vererek pasaport satın aldılar. Devletin itibarını satın aldılar ve yurt dışına gittiler." İçişleri Bakanı Soylu’yu da eleştiren Veli Ağbaba, "İçişleri Bakanı olayı ağırdan alıyor. Aynı olay Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinde yaşansaydı belediye başkanını görevden alırdı. Ama siyaseten hâlâ bir şey yapılmış değil" diyerek olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

'BİR KARA KOYUN KESİLMESİ GEREKİYORDU, BU DA ERSİN KİLİT OLDU'

Gri pasaport skandalıyla ilgili Almanya’da görülen davada Ersin Kilit’in avukatlığını yapan Mahmut Erdem, yaptığı açıklamada Kilit’in 22 Haziran Çarşamba günü öğleden sonra tutuklandığını doğruladı. Erdem konuyla ilgili şunları söyledi: "Müvekkilim Ersin Kilit, Malatya’ya ifade vermeye çağrılmış. Ondan önce iki kişi tutuklanmış. Kendisi gidip ifade vermiş ve tutuklanmış. Oradaki iki kişi, Ersin’in üzerine ifade vermiş. Ersin 40 bin euro para aklamakla suçlanıyor. Türkiye’deki yetkililer bize yeterince bilgi vermiyor. 29 belediye bu işe karışmış. Ben Alman basınına da açıkladım. Türkiye’deki gazeteler de oradan alıp yazmış. Bir kara koyun kesilmesi gerekiyordu bu olayda. Bu da Ersin oldu. Birilerinin üzerine suçun yıkılması gerekiyordu, burada da olan budur.”

Almanya’daki davaya ilişkin de bilgi veren "Ersin Kilit, Almanya’daki insan kaçakçılığı davasında beraat etti, sadece gri pasaport olayında yardım ettiği için para cezası aldı. Ersin adına bir otel rezervi yapılmış ve Ersin de gidip otobüste Türkiye’den gelenlere tercümanlık yapmış. Bu nedenle yardım suçundan para cezası aldı ama insan kaçakçılığı davasından beraat etti" diye konuştu.

 NE OLMUŞTU?

Türkiye'de gri pasaportlarla insan kaçakçılığı yapıldığını ilk kez Nisan 2021 ‘de Malatya Yeşilyurt Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Günnur Tabel ortaya çıkarmıştı. Tabel, Malatya Yeşilyurt'tan "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme" Projesi adı altında Şubat 2020'de Almanya'nın Hannover kentine gitmek üzere gri pasaport verilen kişilerden 43'nün dönmediğini ve benzer olayların başka belediyelerde de yaşandığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Daha sonra birçok belediyenin bu şekilde onlarca kişiyi yurt dışına çıkardığı tespit edilmişti.