Grevdeki BBC İstanbul'a, Londra'dan destek

BBC'de örgütlü Londra merkezli Ulusal Gazetecilik Sendikası, 14 Ocak'ta greve çıkan BBC İstanbul bürosuna destek verdi. Açıklamada, 'gerçekçi bir zam teklifi' yapılması için çağrıda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 14 Ocak'ta greve çıkan BBC İstanbul bürosuna, Londra merkezli Ulusal Gazeteciler Sendikası'ndan (The National Union of Journalists-NUJ) destek geldi. 'Maaşları enflasyon altında ezilen İstanbul büro çalışanlarıyla dayanışma' çağrısına yer verilen açıklamada BBC'de örgütlü sendikanın genel sekreter yardımcısı Seamus Dooley, BBC Türkçe Servisi'ne yönelik, "Altı ayda, son derece zorlu koşullarda çalışan üyeleriniz için daha iyi çalışma koşulları yaratmaya çalıştınız ancak başarılı olamadınız" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe Servisi'ne, Türkiye'nin mevcut durumu göz önünde bulundurularak 'gerçekçi bir zam teklifi' sunması için de çağrı yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da, grevin ikinci gününe girdiğini duyurarak grev alanından fotoğraflar paylaştı. 

Dün, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, "İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC'nin işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz" demiş, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Altı aydır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi. Ancak resmi enflasyonun yüzde 14.6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi.

 TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz. BBC işvereni İstanbul'daki çalışanlarına Türk lirası ile maaş ödemektedir. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız." (HABER MERKEZİ)