Greenpeace üyeleri Rus petrolü tedarik eden tankeri engelledi

Greenpeace örgütünün üyeleri, Norveç'e Rus petrolü sevkiyatı yapan bir tankerin çapasına kendilerini zincirledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada yeşil enerjiyi savunduğunu iddia eden ancak dev şirketlerin iklim krizini derinleştiren kâr politikalarına karşı suskunluğuyla bilinen Greenpeace, Rus petrolünü Norveç’e götüren bir tankeri gemiye zincirleyerek engellemeye çalıştı.

Örgütten yapılan açıklamada küçük bir tekneyle gelen aktivistlerin, 95 bin ton petrol olduğu tahmin edilen sevkiyatı önlemek için kendilerini tankerin çapasına zincirledikleri söylendi.

Gemi takip sistemi Marine Traffic'e göre, Ust Luga isimli tanker başkent Oslo'nun yaklaşık 70 km güneyinde, Exxon Mobil petrol terminalinin dışında demirli durumda.

'RUS PETROLÜ PUTİN'İN SAVAŞINI FİNANSE EDİYOR'

Reuters'ın haberine göre, Greenpeace Norveç’in başkanı Frode Pleym, "Petrol yalnızca iklim krizinin değil, aynı zamanda savaş ve çatışmaların da sebebi. Norveç'in, Putin'in savaşını finanse ettiğini bildiğimiz Rus petrolü için serbest bir liman olarak faaliyet göstermesine şok oldum" dedi. Norveç hükümetine Rus fosil yakıt ithalatını yasaklaması ve Exxon Mobil'in Norveç Esso birimine Rusya'dan yapılan bu tür ithalat sözleşmelerini iptal etmesi çağrısında bulunuldu.

Bir şirket sözcüsü, Esso Norveç’in petrolü işgal başlamadan önce satın almayı kabul ettiğini ve Rusya'dan daha fazla satın alma planı olmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)