Göz torbası ameliyatında hastaya yanlış tedavi uygulandı

Özel hastanede göz torbalarını aldırmak isteyen Havva Ünlü'ye yanlış tedavi uygulandı. Mahkeme doktora ceza verirken Ünlü, "Hayatım boyunca bu izlerle yaşayacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’da yaşayan Havva Ünlü 6 yıl önce gözlerinin altında oluşan torbalar nedeniyle  özel bir hastaneye başvurdu. İstanbul Kadıköy’de bulunan hastanede Ünlü’yü kulak burun boğaz  (KBB) doktoruna yönlendirdiler. Doktor, Ünlü'nün gözlerinin altındaki torbaları almak için operasyon yaptı. Ancak ameliyat sonrası Ünlü’nün sol gözünün altında iki tane kesik izi ve sağ gözünde skar dokusu (derinin dermis tabakasındaki yaralanması) izi kaldı. Ünlü şu an yüzde 5 görme kaybı yaşıyor.

‘ÖLENE KADAR BU İZLERİ TAŞIYACAĞIM’

Ünlü, savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde şunları söyledi: “KBB uzmanıyla görüşüp göz torbalarımdaki problemlerin tıbben bir çözüme kavuşturulmasını kararlaştırdık. Operasyon tamamen dışardan bir kesme ve dikiş atma yöntemi uygulanmadan ve bana anlattıkları yöntem ile giriş yapılarak sorun çözüme kavuşturulacaktı. Bu şekilde anlaşmamıza rağmen daha sonra göz kapaklarıma uygun olmayan birden fazla kesme yapılarak uygun olmayan dikişlerle dikimi yapılarak zarar görmeme sebebiyet verdi. Bu zararın giderilmesi için defalarca doktorla, başhekimle görüştüm. Bir türlü sorunu gideremediler. En son kurumun yönlendirmesiyle Dünya Göz Hastanesi Taksim  Şubesi’nde 2016 yılı Aralık ayında muayene ve tedavim yapıldı. Ayrıca Pendik ilçesinde bulunan Sistem Göz Hastanesi’nde de tedavi oldum.”

Ünlü şu an gözlerinde yüzde 5 görme kaybı yaşadığını, hastalandığı an gözlerinde yanma oluştuğunu söyleyerek, “Bir gözümde iki tane kesik izi kaldı, diğer gözümde de et oluştu. En ufak enfeksiyon kaptığımda acısına katlanamıyorum. Yaşım ilerledikçe bu izler daha çok belirginleşiyor. Ben ölene kadar bu izler taşıyacağım" dedi.

ADLİ TIP KURUMU: İŞLEM TIBBEN DOĞRU DEĞİL

Adli Tıp Kurumu, Ünlü’ye yapılan ameliyat işlemleriyle ilgili değerlendirmesinde doktoru hatalı buldu. Kurum verdiği raporda şu ifadelere yer verdi: “Blefaroplasti ameliyatının göz kapaklarını şekillendirmek amacıyla fonksiyonel veya kozmetik olarak yapılabildiği, söz konusu vakada gözaltlarındaki torbalaşma şikayetiyle kozmetik amaçlı yapıldığının anlaşıldığı ve ameliyat endikasyonunun tıbben uygun olduğu, ancak 11.02.2015 tarihinde yapılan ameliyat sonrasında sol gözaltında ilk bakışta fark edilen çevre ciltten açık renkli, seviye göstermeyen 2 adet, biri yaklaşık 2 cm, diğeri 2,5 cm insizyon skarı geliştiği göz önünde bulundurulduğunda ameliyat tekniğinin (insizyon yerinin) tıbben doğru olmadığı dolayısıyla doktor O.S.Z.’nin uygulamalarının tıp biliminin genel kabul görmüş ilke ve kurallarına uygun olmadığı oy birliğiyle mütalaa olunur.”

İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN UYARI CEZASI

Türk Tabipler Birliği İstanbul Şubesi de doktor O.S.Z.’nin yaptığı ameliyat işlemiyle ilgili, “Havva Ünlü’nün gözaltlarındaki torbalanmaya yönelik müdahalede Dr. O.S.Z.’nin uyguladığı tekniğin doğru ve uygun olmadığı, cilt kesesine bağlı olarak skar geliştiği bu durumun kusur oluşturduğu anlaşılmakta” dedi. İstanbul Tabip Odası doktora uyarı cezası verdi.

MAHKEME CEZA VERDİ

Anadolu Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Ünlü’nün yüzünde sabit iz kaldığını ve Adli Tıp Kurumu’nun raporunun gözönünde bulundurarak doktorun taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma suçundan 180 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.