Görme engelli avukat korona testi yaptıramadı: CİMER'e başvur

Gaziantep’te yaşayan görme engelli Yurdanur Mutlu’nun temaslı olduğu kişiye Covid-19 pozitif tanısı konuldu. Kendisinin de ateş, öksürük tat ve koku kaybı yaşamasının ardından test yaptırmak isteyen Mutlu telefonla hiçbir sağlık kuruluşuna ulaşamadı. Kendi imkanlarıyla gittiği hastanedeki bir doktorun, CİMER'e başvurması tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen Mutlu “Bu devlete 37 yıl hizmet etmiş biri olarak Covid-19 olmaktan çok emeklerimin çöpe atılmasına üzülüyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gaziantep’te yaşayan görme engelli emekli avukat Yurdanur Mutlu’nun geçen hafta ev ziyaretine gittiği arkadaşının eşine Covid-19 pozitif tanısı konuldu. Yaklaşık üç gündür ateş, öksürük, tat ve koku alamama sorunu yaşayan 62 yaşındaki Mutlu, temaslı olduğu kişinin test sonucunun pozitif olduğu haberini almasının ardından dün Sağlık Bakanlığı’na bağlı ‘ALO 184’ü aradı. Telefonlarına olumlu yanıt alamadığını, filyasyon ekibine ulaşamadığını belirten Mutlu, test yaptırmak için Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı araştırma hastanesine gitti. Filyasyon ekibinin yönlendirmesi olmadan test yapılamadığı yanıtını alan Mutlu süreç içerisinde yaşadıklarını anlattı.

‘NE YAPARSAM YAPAYIM SORUNUMU HASTANEDE ÇÖZEMEDİM’

Temaslı olduğu kişinin pozitif çıktığı haberini almasının ardından Covid-19 belirtileri de taşıdığı düşüncesiyle ilk olarak telefon aracılığıyla yetkililere ulaşmaya çalıştığını ifade eden görme engelli Yurdanur Mutlu, “Kimseye zarar vermek istemeden ne yapacağımı düşündüm ve bugün (9 Kasım) sabahtan bu yana aramadık yer bırakmadım. ALO 184 de dahil olmak üzere oradan oraya yönlendirildim. Farklı farklı numaralar verdiler, hangini aradıysam farklı birine yönlendirdi ve bir türlü kimseye ulaşamadım” dedi.

Telefonlarının yanıtsız kalmasının ardından çift maske takarak kızıyla birlikte ticari taksi kullanarak Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı araştırma hastanesinin aciline gittiğini belirten, buradan da Covid-19 polikliniğine yönlendirildiğini söyleyen Mutlu hastanede yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: 

“Ben engelliyim, hem öncelik hakkım var hem de görme engelli olduğum için her zaman gidip ulaşma imkanım da yok. Hastanenin acil birimindeki kişi bizi Covid-19 birimine yönlendirdi. Buraya gittiğimizde ‘Bugün sizi muayene edemeyiz’ dediler. Filyasyon ekibinin hastaneye yönlendirdiklerini muayene edebildiklerini söylediler. Benim pozitif temaslım var, ateşim, öksürüğüm ve tat alma, koku alma duyumda kayıplar var. Boğuluyorum. Nereye gitsem o beni başkasına yönlendirdi ve en son içeriden bir doktor hanım bana seslendi. ‘Hanımefendi ben de eşim de pozitif olduk. Filyasyon ekibine başvurduk, gelmediler. CİMER’e yazdık, ertesi gün geldiler. Siz de CİMER’e başvurun’ dedi. Bu duyarsızlık değildir de nedir? Ne yaparsak yapayım sorunumu hastanede çözemedim.”

‘ÖZELE İŞ YAPTIRMAK İÇİN BU DEVLETE 37 YIL HİZMET ETMEDİM’

Hastaneden test yaptıramadan eve geldiğini, akşam saatlerinde ulaştığı bir telefon aracılığıyla “Filyasyon ekibine kaydınızı oluşturduk, sizinle ilgilenecekler” yanıtını aldığını belirten Mutlu, “184’ü arıyorum. Şunu tuşlayın bunu tuşlayın diyor. Sonrasında da başlıyor Mucize Doktor dizisindeki oyuncu şunu yapın bunu yapın diyor ama açıp da derdimi dinleyen yok. Bugün on kez aynı şeyleri dinledim.  En sonunda filyasyon kaydı oluşturulduğu söylendi ama şu saate kadar filyasyon ekibi gelmedi” dedi.

Geçmişte kamuda 37 yıl avukatlık yaptığını, iki yıldır emekli olduğunu belirten Mutlu, üniversite hastanesindeki görevliler tarafından, “Özelde test yaptırabilirsiniz’ önerisine de tepki gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

“Ben hakkımı aramaya çalışıyorum. Hastanede, ‘bu konuda çok tedirginseniz özelde test yaptırın’ diyorlar. Ben de, ‘Özele iş yaptırmak için bu devlete 37 yıl hizmet etmedim’ dedim. Ben 37 yıl devlete hizmet ettim. Hazine avukatıydım. Bu devlete 37 yıl hizmet etmiş biri olarak Covid-19 olmaktan çok emeklerimin çöpe atılmasına üzülüyorum. 37 yılım çöpe atıldı. Ben o kadar vergi ödemişim, Anadolu’nun ücra köşelerinde çalışmışım, dağ bayır dememişim çalışmışım. Bütün bunların yanında hepsi çöp olmuş ve bana ‘bugün git yarın gel’ diyorlar. Biz sana filyasyonu göndeririz de demiyorlar. Deseler yine rahatlayacağım. Benim bir an önce bu sorunumu çözmeleri gerekiyor.”

‘HAYATIMIN BİR NOKTASINDA İLLA BİRİNE İHTİYACIM VAR’

Görme engeli nedeniyle hayatının belli noktalarında birisine ihtiyacının olduğunu, test sonucu kesinleşmediği için kimseyle temas edemediğini belirten Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Covid olmaktan değil bu engellemelerden korkuyorum. Engelli olmaktan da yaşam boyu korkmadım. Sadece engelliyi engelleyenden korktum. En azından ben rahat etmek istiyorum. Ben engelliyim. Dolaptan çıkaracağım paketin ne olduğunu komşuma soruyorum. Hayatımın bir noktasında illa birisine ihtiyacım var. Hayatımın büyük kısmında birisine ihtiyacım varken pozitif olup olmadığımı test yapılmadığı için anlayamıyorum ve kimseden pozitifsem bulaştırmayayım diye yardım alamıyorum.”