Göreme’de ölen yılkı atları: 'Turizm amaçlı getirip terk ediyorlar'

Göreme ve Avanos arasında kalan bir vadiye götürülen 10 yılkı atı öldü. Bölgede yaşayanlar, atların bakımsızlıktan öldüğünü öne sürerek konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti.

Göreme, turistler tarafından yoğun ilgi gören bir yer.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR – Nevşehir Göreme’de yılkı atlarının öldüğünü gösteren video, sosyal medyada gündem oldu. Tepki çeken görüntülerde 10 yılkı atının bakımsızlıktan öldüğü belirtildi. Bölgede yaşayanlar, 11 Mayıs’ta yaşanan olayın sorumlusu olarak at çiftliklerini gösterdi ve atların çiftlikler tarafından terk edildiğini savundu.

‘ATLAR BAKIMSIZDI’

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerin sahibi Ercihan Dilari, yılkı atlarının turizm amacıyla getirildiğini söyleyerek “Alt yapısı olmadan atları buraya getirdiler. Kimisine araba çarptığı söylendi. Kimisinin ise bakımsızlıktan öldüğü söyleniyor. Ancak ölü atları görüntüleyen benim. Keşke insanlar gelip görseler, atlar oldukça bakımsız. Atlar öldüğü yerde bırakıldı. İki tane firma var isimleri Dalton Kardeşler ve Moonlight. Atları bunlar getiriyor” dedi.

‘AT ÇİFTLİKLERİNİN DENETİMİ YAPILMIYOR’

Avanos’ta yaşayan çevre hakları savunucusu Mükremin Tokmak, bölgede çobanlık yapanların yaklaşık 10 yılkı atı ölüsü gördüğünü aktarıyor. Tokmak, Alan Başkanlığı’nın at çiftliklerine alan tahsisi yaptığını iddia ederek şöyle konuştu: “Çiftlikler hiçbir denetim olmadan bölgeyi kullanıyor. Kapadokya için ‘güzel atlar diyarı’ diyorlar. Bu yalan, aslında böyle bir şey yok. Coğrafi konumu gereği burada böyle bir şey olmaz. At yaşamına uygun bir arazi burada yok. Kapadokya’nın böyle bir özelliği yok. Çakma bir özellik yaratıyorlar. Turizm için valiliğin de at çiftliklerine göz yumduğunu düşünüyoruz. Çünkü hiçbir denetim yapılmıyor. Turizmi hareketlendirmek için böyle bir uygulama yapmaya çalışıyorlar. Kamuoyunu bu konuya karşı duyarlı olmaya davet ediyorum. Atlar bu koşullar da yaşayamıyor. Biri mi öldürdü, atlar kendi mi öldü bilinmiyor.”

 

Etiketler yılkı atı Göreme