Google 25 yaşını kutluyor: İlk aranan kelime

Dünyanın en popüler arama motoru olan ve sayısız uygulamayla internet alışkanlıklarını değiştiren Google 25. yaşını kutluyor. Kurucuları Google'da ilk olarak okudukları okulun adını aratmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Stanford Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin'in 1998 yılında kurduğu Google 25 yaşına girdi. Dünyanın en popüler arama motorlarından biri olan Google'da günde ortalama 3,5 milyar arama yapılıyor. Google, 4 Eylül 1998'de Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada Larry Page ve Sergey Brin tarafında kuruldu. Şirketin ilk ofisi, arkadaşları Susan Wojcicki’nin Menlo Park, Kaliforniya’da bulunan garajıydı. 19 Ağustos 2004'te halka arz edildi ve o zamandan beri dünyanın en büyük arama motoru haline geldi.

 190'dan fazla ülkede kullanılan, çeşitli hizmetleriyle pek çok kişi tarafından internete bağlanmanın tek yolu olarak görülen şirketin kurucuları Larry Page ve Sergey ilk aramayı yaptıkları tam tarih ve saati hatırlamıyor. Ancak 1998 yılının bahar aylarında ilk olarak Stanford Üniversitesi'ni aradıklarını anlatıyor: "İlk kez kullanmaya başladığımızda, web'de yalnızca birkaç milyon web sitesi vardı. Bir arama yaptığımızda, sonuçlar sayfalarca uzun olabilirdi. Bu nedenle, ilk aramamızı yapmak için Stanford Üniversitesi'nin web sitesini seçtik. Bu, web'de bulabileceğimiz en kolay sonuçtu."


Google'da günde ortalama 3,5 milyar aramanın yapılması demek saneyide ortalama 40 bin arama yapıldığı anlamına geliyor. Google 100'ün üzerinde dilde arama sonuçları sunabiliyor. 

İlk olarak 'Blackrub' ismiyle çıkış yapan arama motoru için daha sonra, 10 üzeri 100 rakamını ifade eden 'googol' kelimesinden esinlenerek 'Google' adı kullanılmaya başlandı. 

Özel günler ve bayramları ana sayfasında yayınladığı doodle ile kutlayan Google bu kez kendi için bir doodle yayınladı.yıllardır insanların hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelen Google 25. yaşını anasayfasındaki doodle ile kutladı.

Google’ın merkezi, ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı olan Mountain View şehrinde yer almaktadır. Googleplex olarak adlandırılan merkez binası, 1600 Amphitheatre Parkway adresinde bulunmaktadır.

Googleplex, 2.000.000 metrekarelik bir alana yayılmış olup, dünyanın en büyük ofis komplekslerinden biridir. Binanın içinde, çalışanlar için çeşitli restoranlar, kafeler, spor salonları ve oyun alanları bulunmaktadır.

Google'da; 

- En çok aranan kelimeler: "hava durumu", "haberler", "YouTube", "Google", "Facebook"
- En çok aranan kategoriler: Haber, Eğlence, Sağlık, Eğitim, Finans
- En çok aranan ülkeler: ABD, Çin, Hindistan, Brezilya, Japonya
- En çok aranan dil: İngilizce. (HABER MERKEZİ)

Etiketler google stanford doodle