Google'dan 'yapay zeka' özrü: 'Görsellerde yanlışlıklar olduğunun farkındayız'

Google, yapay zeka teknolojisi ile görsel oluşturmaya başlayan ve beyaz olan bazı tarihi figürleri beyaz olarak tasvir etmediği için eleştirilen Gemini uygulaması hakkında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli teknoloji şirketi Google, yapay zeka robotu Gemini'nin oluşturduğu bazı görüntülerin eleştirilmesi üzerine açıklama yaparak özür diledi. Tarihi bazı figürlerle ilgili yapay zeka ile oluşturan bazı görüntülerde 'yanlışlıklar' olduğunu kabul eden Google, Gemini ile oluşturan 'çok çeşitli görüntülerin' gerçeği 'ıskaladığını' ifade etti.  

The Verge sitesinin aktardığına göre, Google, yapay zeka teknolojisinin de yeniden üretebildiği ırk ve toplumsal cinsiyetle ilgili ayrımcı önyargılara karşı gelmeye çalışırken, ABD'nin kurucu liderleri veya Almanya'daki Naziler gibi beyaz olan kişiler Gemini'de oluşturulan görsellerde beyaz olarak gösterilmedi. Bu durumun, büyük bir ihtimalle yapay zekadaki kimlik temelli önyargıları kırmaya çalışma çabasından kaynaklandığı ifade edildi. 

'GÖRSELLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Google'ın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaşılan açıklamada, "Gemini'nin bazı tarihi görsel betimlemelerinde yanlışlıklar yaptığının farkındayız. Bu tür betimlemeleri derhal geliştirmek için çalışıyoruz. Gemini'nin yapay zeka görsel üretimi geniş bir yelpazede insanların görsellerini üretiyor. Bu, genel olarak iyi bir şey çünkü tüm dünyada insanlar bunu kullanıyor. Ama burada noktayı ıskalıyor" denildi. 

Şubat ayında yapay zeka teknolojisiyle görsel üretimi yapmaya başlayan Gemini, son zamanda 'ırk ya da toplumsal cinsiyet temelli çeşitliliği temsil etme çabasıyla tarihsel olarak yanlış görseller ürettiği' gerekçesiyle eleştiriliyordu. Bu hafta başında eski bir Google çalışanı, X hesabından yaptığı paylaşımda, 'Google Gemini'ye beyaz insanların var olduğunu kabul ettirmenin utanç verici derecede zor olduğunu' savundu. Paylaşımda, İsveçli ve Afrikalı iki kadın resmi yaratma talepleri sonrası Gemini'nin ürettiği görseller de yer aldı. Gemini'nin ürettiği görsellerin çoğunda ise beyaz olmayan kadınlar olduğu görüldü.

Bu eleştiri daha sonra sosyal medyadaki sağ görüşlü hesaplarca da paylaşıldı, bazı hesaplardan yapılan paylaşımlarda Google 'beyaz insanları tasvir etmekten kaçınmak için hazırlanan bir komplonun parçası olmakla' suçlandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)