Gökçeada’da halk iptal edilen panayırı kendi organize etti

Gökçeada’da yaklaşık 200 yıldır gerçekleştirilen Meryem Ana Panayırı’nda organizasyon belirsizliği son buldu. Halk, imece usulü ile panayırı gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Gökçeada’da yaklaşık 200 yıldır gerçekleştirilen Meryem Ana Panayırı’nda bu yıl yaşanan organizasyon krizi son buldu. Ada’nın Rum köyleri olan Tepeköy ve Dereköy’de köylülerin kendi imkanları ile organize ettiği etkinliklerle Meryem Ana Panayırı gerçekleştirildi.

‘TİCARİ AMAÇ GÜDÜLMEYECEK’

Bu yıl panayırın İmroz Eğitim ve Kültür Derneği tarafından organize edileceği duyurulmuştu. Ancak CİMER’e gelen şikayetler nedeniyle dernek, organizasyondan çekildiğini açıkladı. Bu açıklamayla panayırın yapılıp yapılmayacağı belirsiz bir hal almıştı. Bunun üzerine köylüler, imece usulü ile panayırın organizasyonunu gerçekleştirdi.

Gökçeada'da Meryem Ana Panayırı etkinlikleri kapsamında köy meydanında ayin düzenlendi. 

14 Ağustos günü, Tepeköy muhtarı Dimitri İpsaro sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Meryem Ana Panayırı’nın, 15 Ağustos'ta, geleneklerine uygun olarak gerçekleştirileceğini açıkladı. Mesajında “ticari amaç” vurgusu da yapan İpsaro, “15 Ağustos Meryem Ana Panayırı, uzun yıllardır geleneksel olarak kutlandığı şekilde, hiçbir ticari amaç gütmeden, muhtarlığımız koordinesinde köyümüz arka meydanında imece usulü ile gerçekleştirilecektir” dedi.

PANAYIR DUYURUSUNUN ARDINDAN ADADA HAREKETLİLİK ARTTI

İpsaro’nun bu açıklamasının ardından Gökçeada’da 14 Ağustos gecesinden itibaren hareketlilik arttı. 15 Ağustos sabahı Çanakkale-Eceabat ve Kabatepe-Gökçeada seferlerindeki araç yoğunluğu dikkat çekti. Sadece Gökçeada’dan değil, yurt dışından ve çeşitli illerden gelen Gökçeada asıllı Rumların katılımı da oldukça yoğundu. Sabahın erken saatlerinde adaya Adaya inen Rumlar, Dereköy ve Tepeköy’de gerçekleştirilen ayine ve diğer dini ritüellere eşlik etti.

Hıristiyan din adamlarının öncülüğünde Tepeköy meydanında gerçekleştirilen ayin, 1825 yılında yapılan Evangelismos Teotoku Kilisesi’nde devam etti. Dini ritüelin ardından kurban etiyle yapılan yiyecekler dağıtıldı. Sonrasında Tepeköy (Agridia) Mezarlığı’nda bir ayin daha düzenlendi. Etkinlikler, akşam saatlerinde meydanda gerçekleştirilen eğlence ile son buldu.

Tepeköy meydanında gerçekleştirilen ayin, 1825 yılında yapılan Evangelismos Teotoku Kilisesi’nde devam etti.

GELENEKLERE UYGUN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Önceki yıllarda panayır, 625 yıllık Pınarbaşı Anıt Ağacı’nın altında kutlanıyordu. Ancak etkinlik son yıllarda, Tepeköy’de bulunan taverna işletmecileri tarafından organize ediliyordu. Bu durumdan rahatsız olan Rumlar, etkinliğin bu yıl geleneklere uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasının, gelecek yıllar açısından da bir başlangıç olduğunu ifade etti.

‘BİZİM YAPMAK İSTEDİĞİMİZİ KÖY HALKI YAPTI’

Bu yılki Meryem Ana Panayırı’nda yaşanan tartışmaların odağında bulunan ve sayılı günler kala panayırın organizasyonundan çekildiklerini açıklayan İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Stelyo Berber ile etkinlikler sonrası görüştük. Berber, köy halkının yaptığı organizasyonun kendi perspektifleriyle aynı olduğunu ve bunun bir başlangıç olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi. Berber, “Aslında bizim ilk açıklamamızın ardından ‘iptal edilmiş’ gibi bir algı oluştu. Mesele şuydu, biz şikayetler sonrasında dernek olarak organizasyondan çekildiğimizi açıkladık. Ancak, tabi başka bir düzenleyici de olmadığı için ‘panayır iptal edilmiş’ gibi oldu. Bu gelişmeden sonra köy sakinlerinin panayırı sahiplenmesi, organizasyonu imece usulü ile yapması çok önemliydi. Bu girişim, aslında bizim ‘rant amaçlı olmasın, geleneklerinden kopmasın’ perspektifimizle de doğru orantılı oldu. Bu yıl yapılan panayır, gelecek yıllar için düşündüğümüz Meryem Ana Panayırı’nın bir nevi başlangıcı oldu. Bizim için ümit verici oldu” dedi.