Gök ve Oruç’un duruşmasına çağrı: Gazetecilerin yanındayız

Gazeteci Abdurrahman Gök ve Mehmet Şah Oruç’un 14 Eylül’de görülecek duruşmasına çağrı yapan meslektaşları, "Arkadaşlarımızın yanındayız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan’da gözaltına alınarak, tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök ve gazeteci Mehmet Şah Oruç yaklaşık 5 aydır cezaevinde tutuluyor. Gök hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Gazeteci Oruç hakkında hazırlanan iddianame ise, “yetkisizlik” kararıyla Diyarbakır'dan Bitlis'e gönderildi. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Bitlis 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 
 
MA'da yer alan habere göre, Gök ve Oruç’un duruşmaları 14 Eylül’de görülecek. Gök’ün duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Oruç’un duruşması ise Bitlis 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.  Gazeteciler ve hak örgütleri, iki ayrı duruşma için katılım çağrısında bulundu. 

‘GAZETECİ HABER YAPMASA NE YAPACAK?’

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, gazeteci arkadaşlarının Nisan ayından bu yana hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutulduklarını belirtti. Bir tanığın beyanları üzerine tutuklanan gazetecilerin haberlerinin suçlama konusu yapıldığını hatırlatan Altan, “Oysaki biz her zaman dile getiriyoruz, gazetecinin işi bu; haber yapmak, bunu yapmasa ne yapacak? Bu açıdan tamamen hukuksuz bir soruşturma ve dava ile karşı karşıyayız” dedi. 

‘BİZLER HABERLERİMİZLE VARIZ’

14 Eylül’de de görülecek davanın sadece haberler üzerinden yürütüleceğini söyleyen Altan, “Arkadaşlarımıza yaptıkları haberler üzerinden bazı suçlamalar yapılacak ve ötesine de geçilemeyecek. Çünkü biz gazeteciler haberlerimizle, söylediklerimizle, yazdıklarımızla varız ve ancak bunlarla yargılanabilir veya yargılanamayabiliriz. Nitekim bu davada da benzer bir durum söz konusu. Abdurrahman Gök de Mehmet Şah Oruç da gazetecidir. İyi gazetecidirler, bugüne kadar sayısız haberler yapmışlarıdır, Kürdistan ve Türkiye’de çok sayıda bölge gezmişlerdir ve çok habere de kaynaklık etmişlerdir. Nitekim Abdurrahman Gök’ün Newroz’da çektiği fotoğraflar dünya gündemine oturdu, Kemal Kurkut’un vurulduğu fotoğraflar vardı, buna dair de yargılanmıştı. Bu da intikam biçiminde kurgulanmış bir dava. Açıkçası bundan sonrası için bizim bir an önce tahliye edilmesini bekliyoruz. Sadece onlar değil cezaevinde tüm arkadaşlarımızın tahliye edilmesini bekliyoruz. Halen derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da tutuklu, gazeteci Sedat Yılmaz da tutuklu. İddianameleri ve dava günleri henüz netleşmedi, bir an önce onların da tahliye edilmesini bekliyoruz” diye belirtti. 

‘SESİMİZE SES KATIN’

Her iki gazetecinin duruşmasını yakından takip edeceklerini belirten Altan, “Her iki arkadaşımızın duruşması aynı gün fakat farklı mahkemelerde görülecek ama ikisini de yakından takip edeceğiz. Sadece biz değil tüm basın meslek örgütlerini, sivil toplum örgütlerini yine siyasi parti ve tüm halkımızın bu davaya duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Orada olsunlar, sesimize ses katsınlar, Gök ve Oruç’un sesine ses katsınlar ve bu hukuksuzlukların son bulması için daha güçlü haykırsınlar. Arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu dile getireceğiz ve tahliyelerini bekleyeceğiz. Hukuki anlamda da bir çağrı yapmak gerekirse, Gök ve Oruç gazetecidir, hiçbir suç işlememişlerdir. Mevcut dava tamamen hukuksuzdur, beraat etmelerini bekliyoruz. Herkesi duruşmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

‘GAZETECİLİKLERİNE TANIĞIZ’

Gazeteci Mahsun Rençber ise, Oruç ve Gök’ün gazeteciliğine tanık olduğuna işaret ederek, “Abdurrahman Gök’ü çok iyi tanıyoruz, bütün gazeteciler tanıyor. Gazetecilik mesleklerini biliyoruz. Talebimiz o dur ki bir an önce Abdurrahman Gök’ü serbest bıraksınlar. Sadece o değil basın alanında tutuklu olan, cezaevinde olan tüm gazeteci arkadaşlarımız hepsi bir an önce serbest bırakılsınlar. Çünkü onlar sadece gazetecilik mesleğini yapıyorlar. Gazetecilik mesleğini yapmasalardı, Kürtler ve yurttaşlar doğru ve gerçek habercilikten mahrum kalacaktı” dedi.

‘İHD OLARAK ORADA OLACAĞIZ’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, "Türkiye’de Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimden önce basın emekçilerine yönelik ciddi bir baskı vardı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği üyeleri, yöneticileri ve eşbaşkanlarının arasında olduğu onlarca basın emekçisi tutuklanmıştı. Bir yıldan uzun bir süre sonra ilk duruşmada tahliye edilmiştiler. Biz buradan 27 Nisan’da tutuklanan arkadaşlarımızın da tahliye ve beraat kararının verilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü dosyalarını biliyoruz, iddianamelerini inceledik. Sadece yapmış oldukları haberler ve içerikleri suç olarak değerlendirilmiş ve kendilerine tutuklama tedbiri olarak geri dönmüş. Demokratik hiçbir ülkede basın mensuplarının yapmış olduğu haberler kendi aleyhine kullandırılamaz. Bu nedenle biz bu yapılacak duruşmada İHD olarak, önceki duruşmaları da takip ettiğimiz gibi bu duruşmayı da takip edip, gözlemleyip, görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Öncelikli olarak gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

‘HABERLERİ BİZİM HABERLERİMİZ’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, Türkiye’de gazeteciliğin ve gazetecilerin yargılanmasına, “utanç verici bir durumdur” sözleriyle tepki gösterdi. “Mezopotamya Ajansı’nın, Yeni Yaşam Gazetesinin ve doğrusu muhalif gazetecilerin tutuklanması, cezaevine konulması insanlık suçudur” diyen Altun, şunları söyledi: “Yaşadığımız bu çağda Kürt halkının haklarını basın yoluyla ifade eden gazeteci arkadaşlarımız her nedense tutuklama ile yüz yüze kalıyorlar. 14 Eylül’de Kürt halkını adliyenin önüne bekliyoruz. Kürt gazeteciliğinin son 40-50 yılda uğradığı baskıları protesto ediyoruz ve halkımızı çağırıyoruz. Biz arkadaşlarımızın yanında olacağız. Arkadaşlarımızın görüşleri bizim görüşleridir. Arkadaşların haberleri bizim haberlerimizdir. Onun için onları yalnız değildir. Büyük bir moral ve motivasyonla gazeteci arkadaşlarımızı her yerde her zaman DBP olarak savunacağız, savunmaya devam edeceğiz. Bütün halkımızı, kurumları 14 Eylül’de gazeteci arkadaşlarımıza sahip çıkmaya bekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)