Gök bilimci ve şair Aratos'un anıt mezarının geçidine ulaşıldı

Soli Pompeipolis Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılarda, Helenistik Dönem'in gök bilimcisi ve şairi Aratos'un anıt mezarının "dromos" olarak adlandırılan geçidine ulaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'in Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde başlatılan kazılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.  Mersin Üniversitesinin (MEÜ) de destek verdiği kazıda ekipler, Helenistik Dönem'in ünlü gök bilimcisi ve şairi Aratos'un anıt mezarının "dromos" olarak adlandırılan geçidine ulaştı.

ANIT MEZARA İLİŞKİN VERİLER DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK

Ekipler, izleri milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla uzanan sütunlu caddenin yakınındaki alanda olduğu değerlendirilen Aratos'un anıt mezarında, lazer tarama teknolojisi "lidar" ve fiziksel nesneler ile çevre hakkında fotoğraflarla bilgiler veren "fotogrametri" yöntemleriyle tarama yaptı. Tarama sonucu tespit edilen Helenistik Dönem'in ünlü gök bilimcisi ve şairi Aratos'un anıt mezarına ilişkin veriler, 3 boyutlu teknolojiyle kayıt altına alınarak dijital ortama aktarılacak.

Remzi Yağcı, bölgedeki teknolojik çalışmaların MEÜ Harita Mühendisliği bölümü tarafından yapılacağını söyledi. Çalışma hakkında bilgi veren Yağcı, "Buranın dijital olarak belgelenmesi, restorasyonun temelini oluşturacak. Bu, restorasyon ve çevre düzenlemesinin yapılması, buranın ziyarete açılması ve bilimsel çalışmalar için çok önemli" ifadelerini kullandı. 

.

KAZILARDA 'DROMOS'A ULAŞILDI

Çalışmalarda, mezar odasına girişi sağlayan dar ve uzun geçit anlamına gelen "dromos"a ulaşıldığını bildiren Yağcı, "Anıt mezarın bulunduğu bölge, Soli Pompeipolis Antik Kenti'nin nekropol alanı olduğunu gösteriyor. Buranın bir mezar anıtı olduğunu gösteren, dar ve uzun geçit olan 'dromos' ortaya çıkarıldı. Dromosu kazdıktan sonra yapının tarihlenmesiyle ilgili kesin bilgiler elde etmeyi umuyoruz. Geçen yıldan bu yana en az 2 metre aşağıya inilerek son aşamaya gelindi ve tabana yaklaşıldı. Buranın mimari mezar anıtı olarak farklı bir yapısı var. Mezar, eşsiz bir yuvarlak şeklinde. Bu yapı hem anıt mezar olarak önem taşıyor hem de mimari olarak farklılık gösteriyor. Bu yönden değerlendirecek olursak Aratos ile özdeştirilen bu yapıya 'benzersiz' diyebiliriz" dedi.

Yağcı, anıt mezarın, 19. yüzyılın gezginlerince fark edildikten sonra uzun yıllar toprak altında kaldığını ifade ederek "Yapı, ağır bir tahribat geçirmiş. Bir defineci mantığıyla kazılmış ve bunun sonucunda da yapının taşları ortadaki iç mekana dökülmüş. Çöplük olarak kullanılmış. Bu aşamaları da tespit ettik. Tabana indiğimizde mezarın gerçekten soyulup soyulmadığını anlayacağız" şeklinde konuştu. (AA)