‘Göçük altında bıraktıkları adalet, ancak emekçi halkın elleriyle kurulabilir’

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Soma Katliamı'nın yıl dönümünde katledilen madencileri anarak, adalet istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Soma Katliamı'nın yıl dönümünde katledilen madencileri anmak için basın açıklaması düzenledi. Mimarlık Merkezi önünde düzenlenen açıklamada "Soma, unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart taşındı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardar, Soma’da yaşanan iş cinayetinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen adalet sağlanamadığını ifade etti.

‘HER ÖLEN CAN İÇİN SADECE 8 GÜN HAPİS”

Yargılama sürecine dikkat çeken Vardar, "Yargıtay üyeleri değiştirilerek sanıklara önce olası kasttan verilen ceza bozuldu, yani üyelere müdahale edilmesiyle kendi kararını bozarak bilinçli taksirle ceza verilmesi gerektiğini söyleyen Yargıtay, patronları akladı. Soma’da 301 işçinin ölümünde asli sorumlu olan patron, 2020’de yapılan infaz düzenlemesinin de sayesinde öldürülen her maden işçisi için sadece 8 gün hapis yatmış olacak. Her ölen can için sadece 8 gün" dedi.

'Sermaye ve onun vahşi sömürü düzeni sürsün diye hukuku patronları aklamak için seferber edenlerin, yargıyı 301 maden işçisinin hesabını sormak, iş cinayetlerini önlemek için, yurttaş hakları için mücadele edenlere karşı sopa olarak kullandığını' söyleyen Vardar, Soma’nın avukatlarının temelsiz, hukuksuz ve talimatlı bir yargı süreciyle ağır cezalara çarptırıldığını belirtti.

‘İNSANCA YAŞADIĞIMIZ BİR ÜLKE İÇİN KARARLILIKLA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’ 

'Ülkenin AKP iktidarının ekonomi politik tercihleri nedeniyle giderek derinleşen ekonomik, siyasal, toplumsal ve ekolojik bir krizin içerisinde olduğunu' belirten Vardar, "Bu düzen altında bu ülkede her yıl ortalama en az iki bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor" dedi. Yaşanan tüm haksızlıklara karşı mücadele çağrısında bulunan Vardar, son olarak şunları kaydetti:

"Biliyoruz ki yerin yedi kat dibine gömüp göçük altında bıraktıkları adalet ancak emekçi halkın elleriyle kurulabilir. Soma Katliamı'nda yitirdiğimiz 301 maden işçisini saygıyla anıyoruz. Soma’da işçilerin katillerini, patronları aklayanları, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu unutmayacağız, unutturmayacağız, gerçek adaleti kendi ellerimizle kurup hesap soracağız. Onların anısının, emeğinin ve mücadelesinin yaşatılması için Gezi’nin açtığı yoldan, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları ve ücret, iş güvencesi, laik, demokratik, barış içinde, insanca yaşadığımız bir ülke için kararlıkla yürümeye devam edeceğiz." (DUVAR)