Giyim fiyatları öğrencileri 2'nci ele yöneltiyor: Bizim için rüya oldu

Giyim mağazalarındaki fahiş fiyat artışı, üniversite öğrencilerini ikinci el kıyafet almaya yöneltiyor. Kısıtlı bütçeyle ikinci el kıyafet alan öğrencilere göre sıfır ürün almak “rüya” oldu.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA- Yaşamın her alanını etkileyen ekonomik kriz, giyim sektöründe de hissediliyor. Etiket fiyatlarının her geçen gün arttığı ve cep yakmaya devam ettiği şu günlerde, havalar da günden güne soğumaya başladı.

Kışlık kıyafet alışverişi için mağazalardaki fahiş fiyatlara ekonomik gücü yetmeyen üniversite öğrencileri, ikinci el kıyafetlerin satıldığı pazarlardan alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Barınma, ulaşım, yemek ve eğitim masraflarını karşılamakta zorlanmaya devam eden üniversite öğrencilerinin ikinci el kıyafet alışverişine tanık olmak için Ankara’daki Ayrancı Kapalı Pazar Yeri’ne gittik.

İKİNCİ EL KAZAK, PANTOLON, MONT VE KABAN EN ÇOK SATILANLAR

Ayrancı’daki pazar yerinde farklı günlerde tezgahlar açılsa da ikinci el kıyafetler genellikle çarşamba günleri satılıyor. Aynı gün bu pazarda kahvaltılık ürünlerin satıldığını görmek de mümkün. Satışa sunulan kıyafetler tezgahlarda yığılı bir şekilde duruyor. Bu yığınların üzerinde kıyafetlerin fiyatı ise yazmıyor. Sabah saatlerinde alışverişe gelen müşterilerin çoğunu kadınlar oluşturuyor.

Satıcıların aktarımına göre pazarda kazak, pantolon, mont ve kaban gibi ikinci el kıyafetler en çok satılan ürünler arasında. Pazara gelenler kendilerine uygun bedende bir kıyafeti bulabilmek için en alttan en üste doğru kıyafetleri iyice karıştırıyor. Satın alınmaya karar verilen kıyafetler dikkatlice inceleniyor. Üzerinde, köşesinde büyük yırtıklar veya lekeler bulunan kıyafetler tekrar geri tezgâha dönüyor. Pazarda alışveriş yapanlar alışverişe gelirken büyük poşet ya da çanta getirmekte fayda olduğunu söylüyor. Çoğu kişi de aldıklarını ya sırt çantasına ya da poşetlere dolduruyor. Pazara gelenlerin ilk tercihi, kışın yüzünü hafiften göstermesiyle kazaklar ve kalın montlar oluyor. Pazardaki ikinci el kazak fiyatları 5 liradan başlayıp 20 liraya kadar çıkıyor. Montlarda ise 50 lira ile 150 lira arasında değişen fiyatlar gözleniyor.

‘ÖĞRENCİLERİN PAZARLARDA KALAN MEYVE SEBZELERİ TOPLADIKLARINI DA GÖRÜYORUZ’

Pazarı gözlemlemeye devam ederken ikinci el kıyafet satışı yapan Yücel Hanım ve Yavuz Bey ile konuşma fırsatı buluyoruz. İkinci el kıyafet satın alan öğrencilerin sayısında artış olup olmadığını soruyoruz. Yavuz Bey bu soruya “Öğrenciler konvoy halinde geliyorlar. Sadece ikinci el kıyafet için değil, başka pazarlarda kalan meyve ve sebzeleri topladıklarını da görüyoruz. Öğrencilere mutlaka indirim yapıyoruz. Çok zenginler de alışverişe geliyor ama garibanlar dükkân önüne gelirken utanıyor” diyerek yanıt veriyor.

Yücel Hanım mağazalardaki fiyat artışını hatırlatarak araya giriyor, “İnsanlar boğazına zor yetişiyor. Bir de çocuklarının olduğunu düşünün. Bir mont olmuş 700 lira. Nasıl alsınlar? Mağazadaki fiyata buradan dört, beş mont alınıyor. Mağazadakilerin kumaşları kaliteli bile değil. İnsanların alım gücünü biliyorum. En çok da öğrencilerin. Sattığım kıyafetleri onlar için yıkayıp, ütüleyip getiriyorum” diye konuşuyor.

Yavuz Bey ile Yücel Hanım Ayrancı Pazarı'nda ikinci el kıyafetler satıyor

‘AİLEMLE GİTMEDİĞİM SÜRECE MAĞAZALARDAN ALIŞVERİŞ YAPMIYORUM’

Pazara kıyafet almaya gelen üniversite öğrencisi Öykü ile konuşuyoruz. Kendisine bütçe olarak 200 lira ayırdığını söylüyor. Öykü, mağazadaki fiyatlara ilişkin “Gerçekçi ve alınası değiller” yorumunu yapıyor, pazardan ise tanesi 5 liradan dört kazak ve 30 liradan bir tane pantolon aldığını söylüyor.

Pazarda sohbet ettiğimiz bir başka üniversite öğrencisi Alp’in bütçesi ise 100 lira. Mezuniyetinin uzaması nedeniyle bursu kesildiği için ikinci el kıyafet almak zorunda olduğunu belirten Alp, artan giyim fiyatlarına ilişkin, “Her şey çok pahalı. Ailemle gitmediğim sürece mağazalardan alışveriş yapmıyorum. Gidersem de outletlerden tek bir parça kıyafet alabiliyorum” diyor.

‘SIFIR KIYAFET ALMAK RÜYA OLDU BİZİM İÇİN’

Pazara 150 lira ayırarak gelen bir başka öğrenci Melda’nın önceliği ise kışlık mont ve kazak almak. Uzunca bir süre Ulus’ta bulunan İtfaiye Meydanı’ndan kıyafet aldığını belirten Melda, “Bulabildiğimiz her şey ne kadar ucuzsa o kadar iyi. Artık sıfır kıyafet alamıyorum. Çok ihtiyacım varsa yalnızca ayakkabı alabiliyorum. En son baktığımda bir pantolon 400 liraydı” diyor.

İsmini paylaşmayan bir başka öğrenci ise KYK’den aldığı bursun 850 lira olduğunu, bu miktarla geçinmenin çok zor olduğunu ve kıyafet alacak bütçesinin kalmadığını aktararak, “İnsanlara en ucuz gelen mağazalardan bile alışveriş yapamıyoruz. Kıyafeti bırakalım bu fiyatlar karşısında çorap almak bile zor. Bunun market alışverişi, kirası, otobüs parası var. Kıyafet birinci öncelikler arasında görünse de bundan da kısmaya başladık. Sıfır kıyafet almak bizim için artık rüya oldu” diye konuşuyor.