Girit'te iki Türkiye vatandaşına tutuklama

Yunanistan'ın Girit adasında iki Türkiye vatandaşı polis operasyonuyla gözaltına alındı. Yunanistan basını, iki kişinin 'göçmen kaçakçılığı' iddiasıyla tutuklanmış olabileceğini yazdı.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da Hanya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis memurları, pazartesi günü öğle saatlerinde 22 ve 27 yaşlarındaki iki Türkiye vatandaşını gözaltına aldı. 

Girit'teki olayı mercek altına alan Kathimerini gazetesi ve komşu ülkenin diğer basın kuruluşları, insan kaçakçılığı şüphesi üzerinde duruyor. Kathimerini, iki Türkiyelinin son aylarda Yunanistan İstihbarat Kuruluşu (EYP) tarafından takip edildiği bilgisini geçti.

SIĞINMA TALEBİ VE İSTİHBARAT TAKİBİ

Edinilen son bilgilere göre, iki şüpheli, eylülün ilk on gününde Meriç sınırını 'yasadışı' şekilde geçerek Yunanistan'a girdi. İki kişi, ülkeye ulaştıktan hemen sonra Fylaki bölgesindeki Kabul ve Tanımlama Merkezi'ne 'Türkiye'deki mevcut rejimden dolayı tehlike altında olduklarını' iddia ederek sığınma başvurusunda bulundu. Başvurunun yetkili makamlarca teslim alınmasından sonra EYP, iki Türkiye vatandaşını yakın takibe aldı.

Kathimerini gazetesinde yer alan ilgili habere göre, EYP yetkilileri son aylarda Girit'te Hanya havaalanına yakın bir mesafede bulunan Tersanas sahilinde bulunan lüks bir villaya yerleşen iki Türkiye vatandaşını yakın takibe aldı.

TUTUKLANMA SÜRECİ

Pazartesi günü ise Hanya Güvenlik Şubesi, iki şüphelinin gözaltına alınması için operasyon başlattı. Polis, operasyon çerçevesinde Tersana bölgesinde iki gencin kiraladığı lüks bir villaya baskın düzenledi. Kathimerini gazetesindeki ilgili habere göre, baskın esnasında polis 9 mm'lik bir tabanca ile aynı kalibrede 15 fişeğe el koydu. Ayrıca baskın sırasında az miktarda uyuşturucu madde (hexahydrocannabinol) de ele geçirildi. Tutuklanmalarından önce Girit'te iki Türkiye vatandaşı ulaşım için Porsche Cayenne marka bir araç kullanıyordu. Hanya Gümrüğü yetkilileri, gümrük kanunu ihlâli nedeniyle araca el koydu.

DAVA AÇILDI, İKİ ŞÜPHELİ MAHKEMEYE ÇIKTI

Şüpheliler hakkında Silah ve Uyuşturucu Maddeler Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açıldı. İki şüpheli polis tarafından yakalandıktan sonra mahkemeye çıkarıldı. Polis ise tutuklanan şüphelilerin yaşadığı ifade edilen Tersanas sahilindeki lüks villada ele geçirilen, delil niteliği taşıyan öğeleri araştırmaya başladı.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI ŞÜPHESİ

Kathimerini gazetesine göre, ilgili soruşturmayı yürüten yetkililer, olayı 'ciddi' olarak değerlendiriyor. Fakat yetkililer, iki gencin Girit ve genel olarak Yunanistan'daki faaliyetlerine ilişkin ayrıntıları açıklamaktan kaçınıyor.

Gazeteye göre, iki gencin konaklama masrafı için günlük yüzlerce euro harcamaları ve seyahatlerinde pahalı bir araba kullanmaları, davadaki gizemi daha da artırıyor. İncelenen senaryolardan biri, tutuklanan iki kişinin 'yasadışı göçmen kaçakçılığı' vakalarıyla ilişkili olma ihtimali. Kathimerini, son yıllarda Girit ve Gavdos adalarının Mısır ve Libya merkezli yoğun bir göç baskısı altında oldukları hatırlatmasında bulundu.

Gazeteye göre yetkili kaynaklar, 'henüz olayın başında olduğumuzu, ele geçirilen delillerle ilgili soruşturmanın tamamlanmasından sonra bu iki kişinin eylemleriyle ilgili daha sağlam sonuçlara varılacağını' belirterek tüm ihtimallere kapıyı açık bırakıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)