Girit açıklarında yeni çekişme: 'Türkiye fırkateyn gönderdi' iddiası

Yunan basını, Türkiye'nin Girit açıklarında çalışma yapan Malta bandıralı Nautical Geo gemisini 'taciz ettiğini' iddia etti. Türkiye'nin bölgeye en az bir fırkateyn gönderdiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Ege Denizi'nin güneyindeki Girit adasının doğu açıklarında Türkiye'nin bir araştırma gemisini 'taciz ettiği' bilgisini paylaştı. New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün yeni gelişmeyle ilgili AB Dışişleri Bakanlarını bilgilendirdi.

TÜRKİYE'DEN 'ÇALIŞMALARI DURDURMA' TALEBİ

Yunanistan hükümet ve basın kaynaklarına göre, Türkiye’nin Girit açıklarında bulunan bir araştırma gemisini ‘taciz ettiği’ dile getiriliyor. Aktarılan bilgilere göre Türkiye’ye ait bir deniz taşıtı, Malta bandıralı ‘Nautical Geo’ isimli gemiden Türkiye’ye ait kıta sahanlığını ihlal ettiği ve gerekli yasal izinleri almadığı nedeniyle çalışmalarını durdurma çağrısı yaptı.

Yunanistan merkezli Open Channel kanalının geçtiği haberde, Nautical Geo gemisinin kaptanının Türk tarafına telsiz iletişimi vasıtasıyla yanıt verdiği bildiriliyor. Fransız kaptan verilen cevapta 'gemisinin Yunanistan karasuları içerisinde Atina’dan tüm gerekli izinleri alarak araştırma gerçekleştirdiği' bilgisini ulaştırdı.

Kathimerini gazetesi ise Nautical Geo’nun Girit açıklarında iki aydan beri araştırma faaliyetleri gerçekleştirmeye çalıştığını ancak bu çalışmaların Türkiye’nin itirazlarıyla karşı karşıya kaldığını aktarıyor.

'TÜRKİYE FIRKATEYN GÖNDERDİ'

 

Yunan basınında bahsi geçen olayın tam olarak Girit’in doğu kıyılarının 10 deniz mili açıklarında vuku bulduğu söyleniyor. Söz konusu restleşmenin ardından Yunanistan’a ait Sahil Güvenlik güçleri araştırma gemisini takip altında tutmaya devam ederken,  Türkiye'nin bölgeye en az bir fırkateyn gönderdiği iddia edildi. Kathimerini’ye göre Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait Gemlik Fırkateyni dün Girit’in doğu kıyılarının altı deniz mili açıklarında hareket etmekteydi.

Yunanistan basınına göre Nautical Geo'nun Girit açıklarında konumlanma nedeni Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail hükümetlerince Doğu Akdeniz’i kat etmesi planlanan EastMed enerji boru hattı projesinin ön hazırlıklarını gerçekleştirmesi. Bilindiği üzere Türkiye EastMed projesine kendisinin ve Kıbrıslı Türklerin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini görmezden geldiğini gerekçe göstererek karşı çıkıyor.

'NORMALLEŞME GÖRÜNTÜSÜYLE ÇELİŞİYOR'

Yunanistan Dışişleri Bakanı son gelişmeyi dün AB Dışişleri Bakanları ile paylaştı. Dendias Yunanistan ile Mısır arasında 6 Ağustos 2020 tarihinde imzalanan deniz alanları sınırlandırılması anlaşması temelinde bir araştırma gemisinin Girit açıklarında bulunduğu esnada Türkiye tarafından ‘taciz edildiği’ görüşünü öne çıkardı.

Son gelişmeyle ilgili olarak Dendias ayrıca, “Türkiye’nin her türlü mantıksal çerçevenin dışına çıktığı ve son gelişmenin Türkiye’nin son zamanda öne çıkarmaya çalıştığı ‘normalleşme’ görüntüsüyle çeliştiği” mesajını verdi.

Duvar’ın dün belirtmiş olduğu üzere Atina, Girit açıklarındaki yeni gerginlik ile ilgili olarak Ankara elçiliği vasıtasıyla Türkiye’yi protesto etme kararı almıştı. Atina ayrıca konu ilgili olarak bir dizi ‘Navtex’ de yayınlamış durumda.