Giresun'daki çöp sızıntısı soruşturmasında görevden alma

Giresun'daki Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde depolanan çöplerin sularının sızmasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü görevden alındı.

Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Giresun Görele'nin Çavuşlu beldesinde yer alan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nden çevreye atık su sızdığı tespit edildi. Konuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Varol görevden alındı.

Bakanlık, ÇED raporunda yer alan çevre koruma şartlarının sağlanması için tesis yöneticilerine bir ay süre verdi.

BÖLGE HALKI TESİSİ İSTEMİYOR

DHA'da yer alan habere göre bölge halkı, 2021'de tesiste depolanan çöplerin atık sularının Karadeniz'e deşarj edildiği, atık suların içme suyuna ve dereye karışarak balık ölümlerine neden olduğu, doğaya ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunun iptal edilmesi ve tesisin kapatılması için Ordu 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Bilirkişi raporuna göre, tesisin yaşam alanları ve su kaynaklarının yakınında olduğunun tespitiyle mahkeme, ÇED raporunu iptal ederken kapatılması başvurusunu ise reddetti. Bölge halkı, tesisin kapatılması için bu kez Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurup, Ordu 2'nci İdare Mahkemesi kararının iptalini istedi.

BAKAN KURUM'DAN MAHKEME KARARININ UYGULANMASI İSTENDİ

Mahkeme, oy birliğiyle tesisin faaliyetinin durdurulmasına karar verdi. Giresun Valiliği ile tesis yöneticilerine tebliğ edilen ve yasal sürecin 29 Ağustos’ta dolmasına rağmen faaliyetin sürmesi üzerine Çavuşlulular, valiliğe kapatılmasına yönelik kararın uygulanması talebiyle dilekçe verdi. Resmi başvurulara rağmen tesisin faaliyetinin sürmesi üzerine yöre halkı, 28 Eylül’de katı atık tesisinin girişini araçlarla kapatarak nöbet tutmaya başladı.

İlçelerden gelen çöp kamyonlarının girişini durduran halkın tepkisi üzerine belediye başkanlarından oluşan heyet, beldedekilerle görüşerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile kendilerini görüştürme sözü verdi. Dört gün süren nöbet sona erdirildi.

Eylemlerine son veren kişileri temsilen oluşturulan heyet, Ankara’da Bakan Kurum ile görüştü. Heyet, tesisin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararı anlatarak Bakan Kurum’dan mahkeme kararının uygulanmasını istedi. (HABER MERKEZİ)