Gine'de yönetime el koyan ordudan çağrı: 'İsyan sayarız'

Gine'de Alpha Conde hükümetinin üst düzey yetkililerini toplantıya çağıran ordu yetkilileri, toplantıya katılmamanın 'isyan olarak kabul edileceğini' bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Gine'de yönetime el koyan ordu, Alpha Conde hükümetinin üst düzey yetkililerini toplantıya çağırdı. Devlet televizyonuna konuşan ordu sözcüsü, toplantıya katılım sağlanmamasının 'isyan olarak kabul edileceğini' belirtti. Yönetime el koyan askerlerin oluşturduğu Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi (CNRD), vali ve kaymakamların görevlerinin bölge komutanları tarafından devralındığını açıklamıştı. 

AB VE ABD'DEN KINAMA

"Gine'de iktidarın zorla ele geçirilmesi girişimini kınıyorum" diyen Avrupa Birliği (AB)  Konseyi Başkanı Charles Michel, devlet kurumlarının muhafaza edilmesi, Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 'iktidarın zor kullanılarak ele geçirilmesini' kınadığını bildirdi. Borrell, Conde'nin derhal serbest bırakılması ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, "Şiddet ve anayasa dışı adımlar sadece Gine'nin barış, istikrar ve refah arzularını tüketmektedir" diyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bu tarz eylemlerin, ABD ve diğer uluslararası aktörlerin Gine'ye olan 'destek kabiliyetini kısıtladığına' işaret etti. Price açıklamasında, "Tüm tarafları şiddetten ve anayasanın desteklemediği her türlü eylemden vazgeçmeye ve hukukun üstünlüğünü desteklemeye davet ediyoruz" çağrısında bulundu. (AA/DIŞ HABERLER)