Gine'de darbe iddiası: Cumhurbaşkanı tutuklandı

Afrika ülkesi Gine’de askerlerin darbe yaparak yönetimi ele geçirdiği öne sürüldü. Savunma Bakanlığı ise darbecilerin püskürtüldüğünü iddia eden bir açıklama yaptı. 

Görüntülerde, darbeci askerlerin 83 yaşındaki Cumhurbaşkanı Conde'yi ofisinde gözaltında tuttuğu görülüyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkelerinden Gine'de cumhurbaşkanlığı sarayının yakınında duyulan silah seslerinin darbe girişimi olduğu öne sürüldü. Bir grup yayınladıkları videoda cumhurbaşkanını yakaladıklarını ve ülkenin kara ve hava sınırlarını kapattıklarını duyurdu. Savunma Bakanlığı ise darbecilerin püskürtüldüğünü iddia eden bir açıklama yaptı. 

'Yönetime el koyduklarını' söyleyen askerlerin elinde olduğunu gösteren doğruluğu kanıtlanmamış video görüntüleri yayınlanan Devlet Başkanı Alpha Condé’nin durumunun belirsiz olduğu bildirildi.

BBC’nin haberine göre, askerler ulusal televizyondan hükümeti feshettiklerini ileri sürerken, Savunma Bakanlığı askerlerin yönetime el koyma girişiminin devlet başkanlığı muhafızları tarafından engellendiğini açıkladı.

Bu açıklamalar başkent Konakri'de devlet başkanlığı sarayı yakınlarında saatler süren şiddetli çatışmalardan sonra geldi.

Ulusal TV’ye çıkan 9 asker, yaygın yolsuzluk, kötü yönetim ve yoksulluk nedeniyle yönetime el koyduklarını bildirdi. 


Kendilerine Ulusal Uzlaşma ve Kalkınma Komitesi adını veren askerler, anayasanın yürürlükten kaldırıldığını ve yeni, daha kapsayıcı bir anayasa yapmak için danışmalar yapılacağını belirtti.

Bir video görüntüsünde askerler devlet başkanından kendisine zarar verilmediğini söylemesini istediler ama devlet başkanı yanıt vermedi.

Darbeye eski Fransız paralı askeri Yarbay Mamady Doumbouya liderliğindeki seçkin bir birliğin liderlik ettiği önü sürülüyor.

Darbeciler bütün kara ve hava ulaşımının bir haftalığına kapatıldığını açıkladı. 

Ancak Savunma Bakanlığına göre, devlet başkanına sadık birlikler 'tehdidi engellediler ve saldırganları geri püskürttüler.'

Çatışmalarda 3 askerin öldüğü belirtiliyor.

BM'DEN KINAMA: DERHAL SERBEST BIRAKIN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antionio Guterres, Gine'de yaşanan askeri darbeyi şiddetle kınadığını belirtti.

Guterres, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gine'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yönetimin silah zoruyla devralınmasını şiddetle kınadığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri, darbecilerin alıkoyduğu Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

'DERİN ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ'

Dışişleri Bakanlığı, Gine'deki 'darbe girişimini' ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Gine'de meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşılıyoruz" ifadesine yer verildi.

"Türkiye, seçimle işbaşına gelen hükümetlerin yasa dışı yollarla değiştirilmesine yönelik teşebbüslerin karşısındadır" denilen açıklamada, 'dost ve kardeş Gine'de anayasal düzenin süratle yeniden tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Conde’nin derhal serbest bırakılması yönündeki güçlü beklentiler' vurgulandı.

Açıklamada, "Türkiye, içinden geçtiği bu zor ve hassas dönemde dost ve kardeş Gine'nin yanında olacaktır" ifadesi kullanıldı.

Devlet Başkanı Conde, geçen yıl şiddetli protesto gösterileri eşliğinde üçüncü kez devlet başkanlığına seçilmişti. (AA/AjansBizim)

Etiketler Gine askeri darbe