Gıda İş'ten Dardanel açıklaması: Eldiven demek patron için maliyet demek

Dardanel fabrikasında elle paketleme yapıldığı ve eldiven kullanılmadığı şeklindeki haberlere ilişkin DİSK Gıda İş Sendikası'ndan açıklama geldi. Dardanel'in pandemi koşullarında bile işçileri fabrikaya kapatarak üretime devam ettiği belirtilen açıklamada, "Eldiven demek patronlar için maliyet demek" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dardanel'in ton balığı üretiminde hijyenik olmayan koşullarda çalışıldığı iddiasıyla sosyal medyada yayınlanan videoyla ilgili DİSK Gıda İş Sendikası bir açıklama yaptı. "Halkın sağlığı patronların insafına bırakılamaz" başlıklı ve Genel Sekreter Olcay Ozak imzalı açıklamada, "Konserve balık üretimi yapan Türkiye’nin önemli tekellerinden biri olan Dardanel’de halk sağlığını tehlikeye atan görüntüler, sosyal medyada paylaşılan bir videoyla yayınlandı. Görüntüde üretim bandında paketleme yapan işçilerin ürünü hazırlarken eldivensiz olarak, çıplak elle çalışmaları, ürün için kullanılan malzemelerin hijyen kurallarına uyulmadan kullanılması halk sağlığı açısından çok endişe verici" denildi.

Dardanel firmasının Covid-19 pandemisinin pik yaptığı dönemde virüse yakalanan işçileri üretim aksamasın diye yurtlarda tutarak her koşulda üretimi devam ettirdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Kamuoyunda gelişen tepkilere rağmen geri adım atmamış, işçilerin sağlığını riske atmış ve özgürlüklerini kısıtlamıştı. Bugün açısından da benzer tutumları söz konusu. 'Dardanel grubu olarak önceliğimiz çalışanlarımızın ve tüketicilerimizin sağlığı ve güvenliği' diye reklam yapsalar da gerçeğin öyle olmadığını herkes gördü. 'Bütün dünyada böyle yapılıyor bu iş' diye kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamaları da özrü kabahatinden büyük dedirtiyor insana."

'SAĞLIK BAKANLIĞI İŞLEM YAPMALI'

"Eldiven demek patronlar için maliyet demek; Dardanel maliyeti düşürerek işçilerden kısarak malzeme kullanmayarak karına daha fazla kâr katıyor. Ayrıca endüstri 4.0 tartışılırken halen eldiven takmadan maliyetten tasarruf etmek kapitalistlerin ortak anlayışıdır demek lazım. Gıda ve Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı mevcut görüntüleri ihbar kabul ederek halkın sağlığını tehlikeye atan Dardanel hakkında gerekli soruşturmayı yapmalı ve cezai işlem uygulamalıdır. Aksi bir tutum halkın sağlığının patronların kârına peşkeş çekildiği anlamı taşır. Halkın sağlığı, işçilerin sağlıklı çalışma koşullarında örgütlü çalışmasıyla mümkündür."

Dardanel'den video ile ilgili yapılan açıklamada görüntülerdeki üretimin 'butik' ve 'tamamen el yapımı üretim modeli' olduğu belirtilerek "dünyada bu şekilde uygulandığını" savunulmuştu. (HABER MERKEZİ)