Gergerlioğlu serbest bırakıldı: Nerede kalmıştık?

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti'ni sürdürdüğü TBMM'de gözaltına alındı. Abdest aldığı sırada, üzerinde pijamalarıyla, ayakkabılarını dahi giymesine izin verilmeden gözaltına alınan Gergerlioğlu, Kavaklıdere polis karakoluna götürüldü. Savcılığın hakkında yeni bir soruşturma başlattığı Gergerlioğlu ifadesinin ardından saat 13.00 gibi serbest bırakıldı. "Nerede kalmıştık?" mesajı paylaşan Gergerlioğlu, ifadesi alınırken bir sivil şahsın gelerek müdahale ettiğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paylaştığı bir tweet nedeniyle Yargıtay kararıyla milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'na yönelik bu sabah erken saatlerde TBMM'de polis operasyonu yapıldı. HDP Milletvekili Gergerlioğlu, sabah namazını kılmak için lavaboya gittiği sırada, sabah saat 06.30'a doğru gözaltına alındı.

GERGERLİOĞLU: BİZ BU GÖRÜNTÜLERİ 90'LARDA DA GÖRDÜK

Gergerlioğlu yaklaşık 100 polis tarafından lavabodan çıkarıldıktan sonra "Namazımı kılayım, üzerimi değiştireyim öyle gidelim” demesine rağmen zorla götürüldü. Gergerlioğlu gözaltına alınırken, "Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük" dedi.

KAÇMAZ: ZORLA, SÜRÜKLENEREK GÖZALTINA ALINDI

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasını, HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, sosyal medya üzerinden yaptığı yayınla anlattı.

Gergerlioğlu'nun ayakkabısı ile çorabını giymesine dahi izin verilmedi.

Gergerlioğlu'na yönelik gözaltının, 'hukuksuz ve barbarca görüntülerin Meclis içinde dahi yaşanabileceğini ortaya koyduğunu' ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Ömer Hoca, TBMM'deki HDP salonundan sabah namazı için uyanıp, sabah namazı için abdest almak amacıyla lavaboya gittiği sırada gözaltına alındı. HDP koridoru yüzlerce polis tarafından kuşatmaya alındı. Odaların önüne adeta barikat ören Meclis polisi, danışman arkadaşlarımızı engelledi. Ömer Hoca abdest alırken, kendisine tebligat yapılmadan pijamasıyla, odadaki elbiselerini dahi giymesine izin verilmeden, zorla sürüklene sürüklene götürüldü. Tam bir barbarlık görüntüsü vardı. Gergerlioğlu, bu iktidarın artık bir sözünü iki etmediği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dünkü açıklaması üzerine gözaltına alındı.

MİLLETVEKİLLERİ DE ÇEKİŞTİRİLDİ

Sadece elbisesini giymesini istediğimiz halde Gergerlioğlu zorla götürüldü, polis diğer milletvekillerini de bu sırada engelledi, tutup çekiştirdikleri kolumda morluklar oluştu." 

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise "Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın milletvekilidir, TBMM'de barışçıl direnme hakkını kullanmıştır. Halkımızdan, HDP hakkındaki dezenformasyona inanmamalarını, bizi bizden dinlemelerini istiyorum" dedi. 

SAVCILIK YENİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öte yandan Gergerlioğlu hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Soruşturmada, Gergerlioğlu’nun "Meclisi terk etmediği, hâlâ milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yaptığı, canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadan durduğu” gibi gerekçeler sıralandı. Gözaltının da bu soruşturma kapsamında yapıldığı belirtildi.

İFADESİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Gergerlioğlu ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Savcılık iddianamesinde Gergerlioğlu hakkında,Türk Ceza Kanunu'nun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Savcılık açıklaması şöyle:

"Ankara Cumhuriyet Bassavcılığımızca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği tarafindan yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptığı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında '17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hereket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması' sebepleriyle Türk Ceza Kanunu'nun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır."

BAHÇELİ DÜN 'KONU ACİLDİR' DEMİŞTİ

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yer yatağı ile beraber Meclis’in kapısının önüne koyulması mümkündür ve konu acildir" demişti.

NEWROZ'A KATILACAK

Gergerlioğlu, serbest bırakıldıktan sonra Twitter adresinden paylaştığı ilk mesada "Nerede kalmıştık" dedi. Gergerlioğlu, Ankara'daki Newroz kutlamasına katılacağını açıkladı: "Şimdi Ankara Newrozuna gidiyorum. Beni tekrar gözaltına alabilirler ama şunu bilmeliler son nefesime kadar hakkı hakikati söylemeye ve savunmaya devam edeceğim!"

'TÜRKİYE ACİZLİKLERİNİ GÖRDÜ'

Sabah saatlerinde yaşanan gözaltı sürecini anlatan Gergerlioğlu, “Sabah ellerimi yıkadıktan sonra abdest aldım ve polislere dedim ki ‘sabah namazını kılayım, üstümü giyeyim, terlik vardı ayaklarımda, ondan sonra gideriz’ dedim. ‘Hayır olmaz’ dediler. Bunun üzerine karakolda kılarsın dediler. Karakola kadar vakit geçer dedim. Kabul etmediler. Hamle yapıp, koluma girerek, koşturmaya başladılar. Asansöre getirdiler. Çekiştirdiler beni, bu nedenle çeşitli yerlerimden darp aldım. Parmağımda bir tramva oldu. Polis otosuna bindirildik. Bunlar çok çirkin görüntüler” dedi.

Gergerlioğlu, şöyle devam etti : “Bizim davamızın nasıl bir siyasi dava olduğunu biz her yerde anlatıyoruz. Herkes bunu biliyor. Uyduruk bir nedenle hakkımda bir ceza verildi. Sadece bir barış çağrısı yaptığımız haberi paylaştığımız için ve ardından yargılanmamın durması gerekirken, yargılamamı devam ettirdiler. Yargıyı da siyasal bir baskıyla çok olağandışı bir şekilde hızlandırdılar. Yine olmaması gereken bir şekilde anayasaya aykırı olarak meclis başkanı dönem sonunu bekleyebilecekken, AYM’yi bekleyebilecekken hemen bu kararı okuyarak hasmane tavrını göstermiş oldu. Şimdi biz şunu söylemek isteriz; bu milletin vekillerini böyle zorbalıkla Meclis’ten atmaya çalışabilirsiniz. Ama tüm Türkiye ve dünya sizin acizliğinizi görüyor.”

'SİVİL GİYİMLİ BİR ŞAHIS MÜDAHALE ETTİ'

Kötü muamelenin karakolda devam ettiğini belirten Gergerlioğlu, “Daha sonra karakola gittiğimizde başka bir skandalla daha uğraştık. Sabah 7 de gittim ben karakola. Şimdi ancak serbest bırakıldım. Neden? Çünkü ifademize müdahale edildi. Olacak şey değil. Benim başıma gelenlerle ilgili anlattığım olaylar ifade tutanağından çıkarıldı. Biz bir tutanakla bunu eklemeye çalıştık. Sivil giyimli bir şahıs ha bire geldi memura müdahale etti. Kimdi bu sivil giyimli şahıs, bilemiyoruz. Kimsiniz dedik söylemedi. Ama sürekli gidip bir yerle konuşup sonra gelip memura müdahale etti 5-6 kez. Bana yapılan muamelenin ifade tutanağına geçmemesi için adeta 40 takla attılar. Bütün bunlar dünyada görülmüş vakalar değil. Bütün bunları topladığınız zaman bana ve partime yönelik çok hasmane bir tavrın olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

‘BAHÇELİ TWEET ATAR BİZ GÖZALTINA ALINIRIZ’

Kendisini darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Gergerlioğlu, “Suç işlediler. Biz bu suçları uyduranları, beni gelip darp ederek gözaltına alanlar ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca bir video ithamı var. Benden 4 yıl önce meclis koridorlarında vuku bulmuş bir olayı sanki 17 Mart günü vuku bulmuş gibi kamuoyuna yansıttılar. Yani resmi belgelerde sahtecilik yaptılar. Toplumu kandırmaya çalışıyorlar. Bizimle alakası olmayan 17 Mart günü genel kuruldan çıktığımız günle alakası olmayan bir görüntü bulmuşlar ve bununla bizi itham ediyorlar ve suç uyduruyorlar. Biz tüm bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Buna kim alet oldu. Savcı böyle bir suç uydurmuş ona tepeden gelen bir emirle uyduruldu. Bu emri kim verdi? Biz biliyoruz ki bu ülkeyi Bahçeli yönetiyor. Bahçeli bir tweet atar sabahleyin biz gözaltına alınırız. Ama şunu öğrendik ki ülkeyi Bahçeli yönetmekle kalmıyor. Millet Meclisi’ni de Bahçeli yönetiyor. Meclis Başkanı’na bir emir gelmiş oda buna alet olmuş. Ahlaksızca bir yalana alet olmuş. Yazıklar olsun! Ben bu milletin yine milletvekiliyim. Hiçbir uyduruk karar bizim vekilliğimizi düşüremez, partimize yönelik hiçbir uyduruk dava, meşru siyasetimizi gölgeleyemez” şeklinde konuştu.

 

NE OLMUŞTU?

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016'da bir başkasına ait tweeti, retweet (paylaştığı( için Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Şubat 2018'de 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 18 ay hapse mahkum edildi. Cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM'de yapılan oylamayla 17 Mart'ta milletvekilliği düşürüldü.