Gergerlioğlu: Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu?

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM'den ayrılmamasıyla ilgili soruya "Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu?" diyerek yanıt verdi. Avukatlar, Gergerlioğlu hakkında yeni soruşturma konusu yapılan videonun 2016 yılında yine HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından çekildiğini ortaya koydu. Video iki gün önce "Avaz Türk" isimli haber sitesinin YouTube kanalına yeniden yüklenmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'de gözaltına alınan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'na Meclis'te beklemesine dair sorular yöneltildi. Gergerlioğlu, "Ne üzücü ki milletin meclisinde neden bulunduğum sorulmaktadır" diyerek tepki gösterdi.

İfade tutanağında Gergerlioğlu'na polisin "17.03.2021 tarihinden itibaren T.B.M.M'de gece gündüz dahil olmak üzere kalmaya devam ettiğiniz ve ayrılmadığınız hususundaki iddialar ile ilgili söylemek istediklerini nedir?" sorusu yöneltildiği görüldü. Buna Gergerlioğlu "Evet o tarihten itibaren HDP Grup toplantı bölümünde kaldım, gecem ve gündüzüm orada geçti
oradan ayrılmadım. Bana yapılan haksızlığa karşı kamuoyunu bilgilendirmek için meşru hakkımı kullandım" diye yanıt verdi.

Devamında ise polisler "T.B.M.M'de milletvekilliğiniz düşmesine rağmen kalmaya devam ederek buradan sosyal medya
üzerinden canlı yayınlar ve video paylaşımları yaptığınız yönündeki iddialar ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir?" sorusunu yöneltti. Gergerlioğlu şu yanıtı verdi:

"Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu. TBMM demokrasinin beşiği, milletin temsiliyet yeridir. Eski bir milletvekili ve bir vatandaş olarak TBMM bulunmam açıklamalar yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Anayasamız ifade özgürlüğünü tanır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunun bir vatandaş için en geniş halini sunar. Esas olan vatandaşların özgürlüğü hakkı ve hukukudur. 83 milyon kişinin sorunları halletmek için başvuracağı yer TBMM'dir ve ne üzücü ki milletin meclisinde neden
bulunduğum bana sorulmaktadır."

BAŞKA VİDEODAKİ GÖRÜNTÜLER SORULDU

Gergerlioğlu'nun polisteki sorgusunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Genel Kurul'dan ayrılırken Biji serok Apo sloganı atıldı" iddiasıyla ilgili de soru yöneltildiği görüldü:

Aynı gün milletvekilliğiniz düşürüldükten sonra Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek ikinci katta bulunan HOP parti grup katına yürüyerek beraberinizde bulunan kişiler dahil olmak üzere grup içerisinden "Biji serok apo" sloganı atıldığı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyleterör örgütü propagandası yaptığınız iddiasını kabul ediyor musunuz?

Gergerlioğlu ise şu yanıtı verdi: "Meclis Genel Kurulundan çıkışımızda birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı.
Genel Kurul kapısından çıktığımızda gazeteciler video çekimi yapıyordu ve biz HOP Grup toplantı odasına gidene dek bu çekimleri devam ettirdiler. Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri Savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir. Genel Kurul kapısından arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur. Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir. Çıkışta ben konuştum ve son olarak da gazetecilere Meral Danış BEŞTAŞ da bir iki cümle söyledi sonrasında toplantı odasına geçtik sonrasında herhangi bir slogan veya kişi konuşması olmadı görüntüler sahte ithamlar yanıltıcıdır. Bizim Genel Kuruldan çıkış saatimiz önceki sorunun cevabında söylediğim gibi 19:25 dir. Bana göstermiş olduğunuz video görüntüsünde ki saat 22:40 civarında görünmektedir buda bizim ile alakalı olmadığını göstermektedir.

'İBADET ÖZGÜRLÜĞÜM ENGELLENDİ'

Gözaltına alınma haliyle ilgili "Sanırım kamuoyuna uygunsuz görüntümün servis edilmesi için özellikle yapıldı" diyen Gergerlioğlu ibadet özgürlüğünün de engellendiğini söyledi. Gergerlioğlu "Güç kullanma esnasında sol ön kolumda ekimozlar oluşmuştur. Boynumda kas ağrıları oluşmuştur. Sağ iki el parmağımı da kullanmakta zorlanıyorum" dedi.

AVUKAT ALTIPARMAK: MECLİS'TEN ÇIKARMAYA YÖNELİK OPERASYONUN BİR PARÇASI

Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak da video ile ilgili şunları söyledi: "Müvekkil ile ilgili terör propagandası yaptığına dair suçlama bir iftira suçudur, müvekkil ve avukatlara gösterilen video kaydı 2016 yılına ait olup basit bir tarama ile internet üzerinden bu bilgiye ulaşmak mümkündür. Nitekim sosyal medyanın güçlü kullanıldığı 2021 yılında Meclis çatısı altında 17.03.2021 tarihinde gazeteciler tarafından kayıt altına alınan bir olayın hiçbir şekilde gündeme gelmemişken 4 gün sonra bir suçlama olarak önümüze koyulması olayın çarpıtılması da dikkate alındığında amacın bir suç soruşturması olmadığı, müvekkili Meclis'ten çıkarmaya yönelik operasyonun  bir parçası olduğu açıktır."

AVUKAT MAÇOĞLU: GÖRÜNTÜLERLE İLGİLİ BERAAT KARARI VERİLMİŞTİ

Avukat Kenan Maçoğlu da söz konusu videonun 2016 yılında HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının gasp edilmesi sonrası çekildiğini belirtti. Maçoğlu şunları söyledi: 

"Doğrudan bu görüntüler ile ilgili HDP Ii milletvekilleri ve danışmanları hakkında soruşturma yürütülmüş ve yargılamalar yapılmıştır. Bu yargılamalar sonucunda Ankara 14. ve 19. Ağır Ceza Mahkemelerince beraat kararı verilmiş bu durumlun bilinmesine rağmen bilinçli bir şekilde 2016 yılındaki bu görüntüler sosyal medyaya servis edilmiş ve dokunulmazlığı hukuka aykırı şekilde gasp edilmiş olan müvekkilimiz hakkında dolaşıma sokulmuştur. Savcılık tarafından videonun oluşturulma tarihi dahi sorgulanmadan buna itibar edilerek müvekkilimiz hakkında iş bu hukuka aykırı işlemler yapılmıştır. Soruşturma Savcısı da dahil olmak üzere tüm ilgililerden şikayetçiyiz."

AVUKAT SERCAN ARAN: BEŞ YIL ÖNCEKİ VİDEO İKİ GÜN ÖNCE YENİDEN YÜKLENMİŞ

Avukat Sercan Aran da videonun 2 Mayıs 20 l 6 tarihine ait olduğu bilgisini verdi. Videonun aynısının https://youtu.be/LGFUsUN5J4 linkinde olduğuna dikkat çeken Arcan, "3 Mayıs 2016 tarihinde internet ortamına yüklenmiştir" dedi. Arcan şöyle devam etti:

Yine https://tgb. gen.tr/turkiye/hdp-lilerden-mecliste-biji-serok-apo-slogani-iste-o-goruntuler-19299 linkinde 3 Mayıs 2016 tarihinde internete ortamına yüklenmiştir. Aynı şekilde https://fb.watch/4mGUGqungl/ adresinde TGRT haber tarafından aynı video 3 Mayıs 2016 tarihinde İnternet ortamına yüklenmiştir. Yine aynı video 5 yıl önce benzer tarihte https://www.dailymotion.com/video/x48io6n adresinde de geçmiş tarihli olarak mevcuttur. Ancak gösterdiğiniz video sanki 17.03.2021 tarihine aitmiş gibi gösterilmektedir. Oysa video hem meslektaşlarımın belirttiği hem de yukarıda linklerini belirttiğim internet sitelerinin video yüklenme tarihlerine bakıldığında 2016 yılından kaldığı açıktır. Bu video
internetten yaptığımız araştırma neticesinde 2 gün önce 18.03.2021 günü "Avaz Türk" isimli haber sitesinin youtube sayfasından https://youtu.be/TOplp2RAVhk linki üzerinden yenişmiş gibi kamuoyuna servis edilmiştir ve gelinin durum itibariyle müvekkil 5 yıl önceye ait ve içerisinde olmadığı bir olay dolayısıyla sanki olay 4 gün önce gerçekleşmiş suç işlemiş gibi isnatlarda bulunulmaktadır. Bu isnatlar gerçeğe kırıdır. Yukarıda linklerini verdiğim sitelerde yer alan video görüntüleri ile bugün tarafımıza izletilen video görüntülerinin hızlıca toplanarak aynı video olup olmadıklarını tespitini ve bu tespite yönelik ivedi bir biçimde gerekli incelemelerin yapılmasına ve kamuoyunu açıkça yanıltmaya yönelik
bu haksız suç isnadının dosyadan çıkarılmasını talep ederiz." (HABER MERKEZİ)