AYM'ye Gergerlioğlu başvurusu: Berberoğlu ile aynı kararı bekliyorum

Milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde verilen kararın iptali için İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile Anayasa Mahkemesi'ne başvuran HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Enis Berberoğlu'na adalet veren bir mahkeme var, ben de aynı kararı bekliyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi yönünde verilen karar Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Kararın iptali yönündeki başvuru öncesi Gergerlioğlu, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve avukatların katılımıyla AYM'nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı'nda açıklama yaptı. Gergerlioğlu, vekilliği düşürülen ancak Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası TBMM'ye dönen Enis Berberoğlu kararına dikkat çekti.

‘YARIN SİZİ DE BULACAK BİR HUKUKSUZLUK’

Açıklamada konuşan Gergerlioğlu, Türkiye'de bir orta oyununun oynandığını söyledi. Gergerlioğlu, "Suçum olmadığı halde vekilliğim düşürüldü. Herkes bu haksızlığı biliyor. Ama bir kısım insan hala susuyor. Ortada yarın da sizi bulacak bir hukuksuzluk, yargı cinayeti var. Bunun karşında susmayın. Bugün bana, yarın size, ondan sonra başkasına yapılır. Bana istinat edilen suç, Twitter’da yaptığım paylaşım. Buna suç diyebilen tek bir Allah'ın kulu yok. Bu hukuksuzluğu anlamak için hukukçu olmaya gerek yok" dedi. 

MUSTAFA ŞENTOP'A İSTİFA ÇAĞRISI 

Hakkında cezanın kesinleştiği sırada dokunulmazlığının devam ettiğine dikkati çeken Gergerlioğlu, "Tüm uyarılara rağmen, verilen Gergerlioğlu kararı bir hukuksuzluk meselesi. Birçok Anayasa hukukçusu bu konuda yazdı. 'İnanılmaz bir karar olacak bir şey değil' dedi, itiraz ettiler. Nasıl etmesinler, ortada Anayasa'yı hiçe sayan bir karar var. Ama tüm bunlara rağmen Mustafa Şentop kararı okuturdu. Şentop'a millet iradesini korumadığı için yazıklar olsun diyor ve istifaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 

'RESMİ EVRAKA SAHTE VİDEO EKLETTİ'

Şentop için, "Millet iradesini, hak hukuku ayaklar altına alan bir Meclis başkanıdır" diyen Gergerlioğlu, "Adalet Nöbeti’nde yalan ve iftira olduğunu bildiği halde, görevlilerine tutanak tutturarak resmi evraka sahte video ekletti.  Biz kime güveneceğiz. Bu senaryoya bir şey daha ekleniyor ve apar topar 'terör örgütü propagandasıyla' gözaltına alıyorlar. Bunu yaptıran kim, Mustafa Şentop" diye devam etti.

'PARTİM YANIMDA, DİĞER VEKİLLER SEÇİM YAPSIN'

Partisi dışındaki milletvekillerine de seslenen Gergerlioğlu, şunları söyledi: "Partim zaten hep yanımda. Ama diğer milletvekillerini, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bu noktasında seçim yapsınlar. Haksız hukuksuzluk yapan Mustafa Şentop'un mu yoksa haksızlığa uğrayan Gergerlioğlu'nun mu yanında olacaklar? Acık ve net desteklerini bekliyorum. Meclis Başkanı Anayasa'yı, dokunulmazlıkları korumakla görevlidir. Yargıtay’da tutuklu çoğu kişinin dosyası bekliyor. Ama tüm dosyalardan benim dosyamı çekip ceza verdiler. Bu nerede görülmüş. Bu milletin seçtiği ve 83 milyonun vekili olmuş bir kişi vekilliğinden düşürülüyor. Oyunuz ayaklar altına alınıyor. Cezaevine gireceğim. İnsanım diyen hak arayışından nasıl vazgeçer?"

'AYM NEDEN BEKLİYOR?'

AYM'nin sadece yaptıkları tedbir kararını reddettiğini belirten Gergerlioğlu, "2 başvuru vardı, tedbir ve esastan. Tedbir reddedildi, esastan hala görüşülüyor. AYM, neden bekliyor. Bir milletvekilinin cezaevine girmesini mi? Bugün de bir başvuru daha yapıyoruz. Ve adil bir karar bekliyoruz. Ben kime güveneceğim. AYM adaleti sağlamadıktan sonra neye güveneceğim. Siyasiler yargıyı ele geçirmiş olabilir ama AYM buna dur diyebilir. Enis Berberoğlu'na adalet veren bir mahkeme var ben de aynı kararı bekliyorum. Ben niye vekilliği düşürülen bir insan olayım. Bu millet için canla başla çalışan bir insanım. İnsan hakkı ihlallerini ortaya çıkardığım için mi bu bana yapılıyor?" diye sordu. 

Yapacakları başvuru için AYM’den adaletli bir karar beklediklerini dile getiren Gergerlioğlu, “Ben hakkı AYM’den bekliyorum, son durak burası” dedi.

Gergerlioğlu, Yargıtay’ın 2,5 yıl hapis cezasını onamasının ardından da "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Gergerlioğlu başvurusunun bir örneğini de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a göndermişti, ancak Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden vekillik düşürme işlemi yapılmıştı.

BERBEROĞLU KARARI

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, hakkındaki ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı vermişti. Berberoğlu milletvekilliğine döndü. (MA)