George Floyd davasında polis çağrılmasına yol açan kasiyer konuştu: Pişmanım

ABD'de polis ırkçılığının simgesi haline gelen George Floyd davasının üçüncü gününde, sahte banknot gerekçesiyle polis çağrılmasına yol açıp cinayete giden olayları tetikleyen kasiyer konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de siyahlara karşı sistemik ırkçılığın simgesi haline gelen George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili beyaz polis Derek Chauvin'in cinayetten yargılandığı davanın ikinci gününde, olay yerine polisin gelmesine sebep olan kasiyer ifade verdi. Floyd'un sahte bir banknot kullanması gerekçesiyle polisin çağrılmasının fitilini ateşleyen 19 yaşındaki kasiyer Christopher Martin suçluluk hissettiğini söyledi. Martin, "Eğer sahte banknotu almış olsaydım, bunlar yaşanmayabilirdi" dedi.

Floyd'un ölümünü tetikleyen olaylar zinciri, Minneapolis'teki bir dükkandan sigara alırken verdiği 20 dolarlık banknotun sahte olması gerekçesiyle polis çağrılması üzerine başlamıştı. Polisin çağrılmasına vesile olan kasiyer Martin, o gün yaşananları tanık kürsüsünde mahkemede anlattı.

'BAŞTA BANKNOTU ALMIŞTIM'

Martin, banknotun renklerinden sahte olduğunu anladığını, parayı buna rağmen gün sonunda kendi maaşından düşülecek olsa bile önce kabul ettiğini ama sonra müdürüne haber verme kararı aldığını anlattı. Floyd'un bu sırada uyuşturucu kullanmış gibi görünse de tehditkâr olmak bir yana dostane davrandığını ve sohbet ettiğini söyleyen Martin, parayı en başta nasıl kabul ettiğini "George'un bunun sahne bir banknot olduğunu bilmediğini düşündüm, o yüzden aslında ona bir iyilik yapıyordum" sözleriyle anlattı.

'GEORGE HAREKETSİZDİ, CHAUVİN'İN DİZİ BOYNUNDAYDI'

Ancak Martin sonradan fikir değiştirip banknotu müdürüne gösterdiğini, müdürünün o sırada aracına binmiş olan Floyd'u dükkana geri getirmelerini istediğini anlattı. Martin, olay anının görüntüleri eşliğinde verdiği ifadede, Floyd'un aracından çıkıp dükkana geri gelmeyi reddettiğini ve polisin aradığını söyledi. Bu sırada işinin başına döndüğünü anlatan Martin, kısa süre içinde olay yerine gelen polisin muamelesi nedeniyle biriken kalabalığı fark ettiğini belirtti. "Bağıran insanları gördüm. Derek Chauvin'in dizini Floyd'un boynuna bastırdığını gördüm. George hareketsizdi, Chauvin ise dizini boynunda dinlendiriyor gibiydi" dedi.

'İNANAMADIM VE SUÇLULUK HİSSETTİM'

Olay anının görüntülerinde kalabalığın arasında şaşkınlıktan ellerini başının etrafına götürmüş halde görülen Martin, savcılık makamının "Bu sırada ne düşünüyordunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "İnanamıyordum ve suçluluk hissediyordum. Eğer sahte banknotu almış olsaydım, bunlar yaşanmayabilirdi." Martin, cinayetin ardından tüm dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı gösterilerden sonra kendisini güvende hissetmediği için işinden ayrıldığını da anlattı. 

Dokuzu beyaz, altısı siyah veya diğer etnik gruplardan toplam 15 jürinin seçildiği George Floyd davasının dört hafta sürmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)