Geometri ve Sanat Çalıştayı 22 Eylül'de başlıyor
Türk-İslam mimarisinin geometrik desenleri 22 Eylül'de başlayacak Geometri ve Sanat Çalıştayı'nda ele alınacak.
DUVAR - Geometri ve Sanat Çalıştayı 22-24 Eylül'de "Mimarlık ve Zanaat Ekseninde Osmanlı Eserlerinde Geometrik Desenler" başlığıyla düzenlenecek.
İslam mimarisinde hemen her coğrafyada uygulanan geometrik desenler, bugün mimari yapılardan dekorasyona kadar günlük yaşamımızın birçok alanında karşımıza çıkıyor. Kent kimliği oluşturma niyetiyle de modern mimaride birçok yapının cephesine giydiriliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla yerleşkesinde gerçekleştirilecek Geometri ve Sanat Çalıştayı, mimar, usta ve zanaatkarlar için hazırladığı eğitim programıyla geometrik desenlerin bilimsel verilerine ışık tutacak. Organizasyon komite başkalığını Dr. Serap Ekizler Sönmez’in yaptığı programda ilk gün konferanslar yer alacak.
22 Eylül’de başlayacak “Zanaat Ekseninde Osmanlı Eserlerinde Geometrik Desenler” konulu eğitim programı 3 gün sürecek. İlk gün, tüm güne yayılan konferanslarda yer alan konuşmacılar ve başlıkları şu şöyle:
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu: “Matematik’i Anlamdan ve Büyüden Arındırmak: Hisabi Matematiğin Yükselişi”
Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç: “Dönüş ve Daire: Sufi Düşüncede Manevi Geometri”
Doç. Dr. Elif Baga: "Mezopotamya'dan İslam Medeniyetine Geometrik Desenlerin Matematiksel Arka Planına Kısa Bir Bakış"
Y. Mim. Saeid Shakouri: "Safevi Dönem Mimarisinde Geometrik Desenler ve Estetik Elemanlar"
Dr. Serap Ekizler Sönmez: “Geometrik Strüktür Olarak Osmanlı Mimarisinden Desenler, İslam Dünyası İçindeki Yeri”
Sonraki 2 gün ise her gün başvurular arasından seçilen katılımcılarla Serap Ekizler Sönmez ve Saeid Shakouri yürütücülüğünde, sunum destekli atölyelerden oluşan eğitimler yapılacak. (HABER MERKEZİ)